Komoly esély van arra, hogy idén, Karikó Katalin kapja a Nobel-díjat és azzal együtt járó 9 millió svéd koronát. Elmondta, mire költené.

A koronavírus visszaszorításában elvitathatatlan szerepe van Karikó Katalinnak és az ő tudományos munkásságának. Az mRNS vakcinák a magyar biokémikus és amerikai kollégája, Drew Weissman szabadalmára épülnek. Jogos tehát a feltételezés, hogy meg van az idei Nobel-díj várományosa.

Kutató maradok mindörökké és minden pénzt, amit kapok, azt oktatásra meg a tudományra fogom költeni – nyilatkozta a világhírű biokémikus, az M5 Ez itt a kérdés című műsorában.

Forrás: AFP/Handout

„A Magyarországon kapott Széchenyi-díjjal járó pénzösszeg felét már a kisújszállási iskolának adtam, hogy a természettudományok oktatására és különböző programokon való részvételre fordítsák, a másik felét pedig a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő, Csányi Alapítványnak adtam, mert én is hátrányos helyzetű voltam" – tette hozzá Karikó Katalin.

Az esetleges Nobel-díjjal járó hatalmas összeg kapcsán is biztos elképzelései vannak.

„Olyan cégeket hoznék létre, melyek a Messenger-RNS-en alapuló, illetve neuro-degeneratív betegségek gyógyításával foglalkoznának. Nem hordok ékszert és ezek után sem fogok. 66 éves vagyok, ilyenkor már nem változik meg az ember, és nem vesz fel drága dolgokat és hobbikat, amikre költhetné a pénzét. Csak a kutatás marad."