A SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzött emberek használt zoknijainak segítségével kiképzett kutyákkal szagoltatnák ki a fertőzötteket a repülőtereken és a nagy tömegeket vonzó helyeken Nagy-Britanniában.

A párban dolgozó kutyák mindössze fél óra alatt képesek "átvizsgálni" egy repülő több száz leszálló utasát, 94,3 százalékos pontossággal kiszűrve a fertőzötteket.A korai fázisban lévő tanulmány a nagyközönség és egészségügyi dolgozók által felajánlott használt zoknikból és pólókból kinyert csaknem 3500 szagmintára épült.
A hétfőn közölt eredmények szerint a kutyák képesek voltak kiszagolni a tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató, valamint a Nagy-Britanniában tavaly év végén felbukkanó mutáns variáns által okozott COVID-19 eseteket is.

A projektet vezető James Logan, a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének (LSHTM) specialistája szerint a kutyák alkalmazásának legfőbb előnye az egyéb szűrőmódszerekhez képest, hogy "hihetetlen gyorsasággal és nagy pontossággal dolgoznak nagy embertömegekben".
A tanulmányba bevont kutyákat több héten át képezték koronavírussal fertőzött, valamint egészséges emberektől származó szagminták segítségével.A tesztek során legjobban teljesítő ebek 94,3 százalékos pontossággal azonosították a fertőzöttek szagmintáit (ami a hamis negatív tesztek alacsony kockázatát jelenti) és 92 százalékos pontossággal szűrték ki a nem fertőzötteket (ami pedig a hamis pozitív tesztek alacsony kockázatát jelenti).
Független szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az eredményeket valós élethelyzetekben is reprodukálni kell.
Finnországban, Németországban, Chilében és más országokban is zajlanak kísérleti projektek a koronavírus kiszagolására kiképzett kutyák bevetésére a repülőtereken.

Kutyákkal szagoltatnák ki a koronavírusos fertőzötteket a brit reptereken.Forrás: AFP/Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto