Hamarosan ismét ember léphet a Holdra - egészen közeli az időpont

rakéta NASA emberek Hold
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kis késéssel, de végre elkészült a Space Launch System (SLS) űrhajó, amivel hosszú idő utána a NASA embereket küldhet a Holdra. 

A közel 65 méter magas monstrum dupla rakétaboostereit először pénteken helyezték fel a Floridában található Kennedy Space Center állványára, ahonnan, ha minden jól megy, két év múlva szállhat fel és kezdheti meg útját a Hold felé - írja a BBC hírportál.

Az amerikai űrhivatal a teljeskörű biztonság érdekében, tesztrepüléseket és különféle műszaki ellenőrzéseket fog végrehajtani az egységgel, így időben szembesülhetnek a lehetséges problémákkal a mérnökök.

A kép illusztráció Forrás: Origo

Az SLS teljes valójában magasabb, mint a New Yorkban található Szabadság-szobor, a tömege pedig 2,6 millió kilogramm, ami bár elsőre drasztikusnak hangzik, nem meglepő, hiszen közel 4,4 millió kilogrammal egyenértékű tolóerőt generálhat, miután elhagyja a Föld pályáját.

Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor 2023-ban ismét ember léphet a Holdra, ami viszont még ennél is fontosabb, hogy az ezt követő időszakban lépésenként felépülhet az első bázis az égitest felszínén, ahová a Nemzetközi Űrállomáshoz hasonlóan akár havi rendszerességgel juttathatnak el kutatókat és asztronautákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.