A délkelet-kínai atomerőmű kisebb mértékű meghibásodását ismerte el Kína, ám azt cáfolták, hogy bármilyen radioaktív gáz szivárgott volna.

A hibát az okozta, hogy az erőmű egyik reaktorának primer hűtőkörében a szokásosnál magasabb sugárzási szintet mértek. A kínai ökológiai és környezetvédelmi minisztérium közlése alapján a radioaktivitási szint azonban a biztonságos határértéken belül maradt- írja az MTI. 

A kínai Tajsan AtomerőműForrás: --

A Tajsan erőmű francia tervezésű, és 30 százalékban az Electricité de France francia energiaipari óriásvállalat tulajdonában van. Mindkét reaktor európai, új típusú nyomottvizes reaktor.

A CNN korábban beszámolt arról, hogy az erőművet üzemeltető francia Framatome "radiológiai veszélyről" tájékoztatta az amerikai energiaügyi minisztériumot azok után, hogy a felelős kínai hatóságok megemelték a sugárzásra vonatkozó határértéket. Ezt azonban a kínai ökológiai és környezetvédelmi minisztérium cáfolta, hozzátéve, hogy az erőmű környékén mért sugárzási szint továbbra is az egészségügyi határértéken belül található.

Ez is érdekelhet: Újabb katasztrófával számolhatnak Csernobilban: izzik az erőmű eltemetett reaktora