Több mint 50 éve eltűnt repülőgép kerülhetett elő a súlyos kaliforniai szárazság miatt eltűnő tavak egyikéből - írta a BBC hírportálja.

A múlt heti felfedezéssel egy olyan rejtély oldódhat meg, amelyet hosszú ideje próbálnak megfejteni. A roncsok leírása illik arra a Piper Comanche 250-re, amely 1965-ben, újév napján tűnt el. A Seafloor Systems víz alatti kutatócég tesztberendezése a Sacramento közelében fekvő Folsom-tó fenekének egyik legmélyebb pontján fedezte fel a teljesen épen maradt repülőgépet. Az 1965-ös szerencsétlenségben négyen haltak meg, köztük a gép pilótája. Az ő holttestét megtalálták, az utasokét nem sikerült, noha 2014-ig keresték őket.

Több mint 50 éve eltűnt repülőgép kerülhetett elő egy kiszáradó tóbólFotó: Justin Sullivan

A cég munkatársai először egy szonár műszerrel észlelték a titokzatos tárgyat.
"Láttam valamit, ami nem volt szokványos" - magyarázta a KOVR csatornának Tyler Atkinson, a cég egyik dolgozója.

Közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy egy repülőgépre bukkantak. A tó rendkívül alacsony vízállása tette lehetővé, hogy a csapat jól kivehető képeket készítsen a gép propelléről és a futóműről.
A helyi serif hivatala dönt arról, hogy kiemeljék-e a gépet, vizsgálatot nem folytatnak.

A Folsom-tó vízszintje jelenleg a szokásos 38 százalékán áll az államot sújtó történelmi aszály miatt. Gavin Newsom kormányzó múlt héten az 58 megyéből 41-ben vészhelyzetet hirdetett ki a szárazság miatt.