Kiadta az OMSZ a figyelmeztetéseket hétfőre, és nem csak a hőség miatt

Forrás: MTI/Varga György -
zivatarveszély időjárás OMSZ hőség figyelmeztetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jövő héten sok napsütéssel visszatér a tartós hőség. A csúcsértékek többfelé 35 fok felett alakulnak, helyenként hajnalban is 20 fok feletti értékek lesznek. Várhatóan a hét második felében mérséklődik a kánikula - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Hétfőn általában sok lesz a napsütés. Főként az ország északkeleti felén-harmadán lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és elsősorban ott fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. A szél néhol megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is várhatók. Hajnalban általában 14 és 20 fok között alakul a hőmérséklet, de a nagyvárosokban, illetve vízpartokon enyhébb idő lehet. Napközben 29-36 fokig melegszik a levegő.

A hőség miatt hétfőre ismét az ország nagy részére adtak ki első- és másodfokú figyelmeztetéseket. Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetéseket. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ország nagy részén nagyon erős, a Dél-Dunántúlon extrém lesz az UV-B sugárzás. Több északkeleti megyére zivatarveszély miatt is elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki.


Kedden is többnyire napos idő várható, de az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében néhol zápor, zivatar is kialakulhat, másutt nem valószínű csapadék. A szél nagy területen megélénkül, északnyugaton erős széllökések is lehetnek. A minimumok 15-22 fok között alakulnak, a csúcshőmérséklet 32-37 fok között valószínű.

Balatoni fürdőzők a kánikulában Forrás: MTI/Varga György


Az ország nagy részén szerdán is sok lesz a napsütés, csapadék nem várható. Északnyugaton, északon lehet helyenként zápor, zivatar. Nagy területen élénk, helyenként erős lesz a légmozgás. A leghidegebb órákban 17-24 fok lesz. Délután 29-37 fokig melegszik a levegő, északnyugaton lesz a kevésbé meleg, keleten a forróbb idő.

Csütörtökön erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Szórványosan várható zápor, zivatar. A szél nagy területen megélénkül, megerősödik, zivatar térségében akár viharossá is fokozódik. A hajnali 15-22 fokról 25-33 fok közé melegedhet a levegő, északnyugaton az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékekkel.

Pénteken több órára kisüt a nap. Északkeleten több helyen, másutt elszórtan alakulhat ki zápor, helyenként zivatar. A szél élénk, többfelé erős lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 13-19, a legmagasabb hőmérséklet 24-29 fok között valószínű.

Szombaton és vasárnap is többórás napsütésre lehet számítani. Elszórt jelleggel fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. A szél élénk vagy erős lesz. A minimumok mindkét nap 12-18 fok között alakulnak. A csúcsértékek szombaton 23-28, vasárnap 25-30 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Ez is érdekelhet: Visszatér a hőség: ekkor lesz újra kibírhatatlan kánikula

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.