Rémisztő forgószél söpört végig Magyarországon - Sokan azt hitték, tornádót látnak

Forrás: Shutterstock -
vihar meteorológus időjárás Pártai Lucia forgószél tornádó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Abasár mellett észlelt forgószél kísértetiesen hasonlít egy tornádóra, biztosan sokan megijedtek a látványtól.

Az Időkép tette közzé azt a fotót, amin egy Abasár közelében kialakult forgószél látható. Sokan azt hitték, hogy tornádót látnak, pedig ha alaposabban megnézzük a képet, láthatjuk, hogy nincsen a közelben viharfelhő. A tornádó kialakulásának egyik feltétele a szupercella.

A fotón látható jelenséget porördögnek vagy boszorkánytölcsérnek nevezik. Valóban hasonlít egy tornádóhoz, de sokkal kisebb az ereje, tulajdonképpen ez egy egyszerű forgószél. Ugyan több száz méter magasra felnyúlhat, de körülbelül 10 perc után feloszlik, és csak könnyebb tárgyakat mozgat meg.

A tornádó kialakulásának egyik feltétele a szupercella (Illusztráció) Forrás: Shutterstock

"Nem más ez, mint örvénylő levegő. Azért forog így, mert a magasban, az összeáramlási zónában ellentétes irányú széllel találkozik. Azért látjuk, mert a légmozgás felkapja a port a talajról. Ha víz fölött jön létre a jelenség, víztölcsér keletkezik "– mondta a Blikknek Pártai Lucia meteorológus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.