Nem volt eseménytelen a hidegfront érkezése hazánkban, voltak városok, amiket szó szerint letarolt a vihar.

Az elmúlt napokban a közösségi oldalak megteltek olyan fotókkal, amin a vihar okozta károkat lehet alaposan szemügyre venni. Sok helyen szupercellákat figyeltek meg az emberek, és sok helyen romboló hatásai voltak a hideg-betörésnek. A 35-40 fokos kánikulát a betörő hideg helyenként 15 fokkal visszább vette, és voltak helyek, ahol a reggeli órákban a 20°C-ot sem érte el a hőmérő higanyszála. 

Pécsett olyan meteorológia jelenséggel találkozhattak az emberek, mely komoly károkat képes okozni, és ez bizony most sem volt másképpen. A szupercella, mely Pécs felett átvonult létrehozott egy úgynevezett légzuhatagot. Ez egy olyan erős leáramlás, mely hirtelen és igen pusztító szélvihart eredményez a talajfelszínen, vagy annak közelében.

A légzuhatag tulajdonképpen olyan, mintha a felhőből egyszerűen egy csövön leömlene a szél.Forrás: Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat

Első ránézésre a pusztítás olyan, mintha tornádóval találkozott volna az érintett terület, ami nem csoda, hiszen egy ilyen légzuhatag szélereje elérheti akár a 240 km/h-ás sebességet is. Pécsett a néhány perces légzuhatag fákat csavart ki, sőt, néhány villanyoszlopot is kicsavart -írja a köpönyeg.

A vihar helyenként tőből csavarta ki a fákat.Forrás: WWW.METKEP.HU