Oltási igazolvánnyal csaltak: 60 ezerért juttattak védettségi igazoláshoz oltatlanokat

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
védettségi igazolvány rendőrség oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elfogtak három nőt, a gyanú szerint olyan embereket juttattak védettségi igazolványhoz, akiket nem oltottak be koronavírus elleni védőoltással - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán a police.hu oldalon.

Azt írták: a nyomozást a Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítése alapján folytatja a BRFK. A három nőt azzal gyanúsítják, hogy április 9. és június 15. között jogosulatlanul több olyan embert is védettségi igazolványhoz juttatott, aki nem kapott koronavírus elleni oltást.

A társaság két tagja, egy 25 éves és egy 43 éves nő a jelentkezőket toborozta, az orvosi asszisztensként dolgozó 37 éves nő pedig az adataikat elektronikusan rögzítette az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér információs rendszerbe. Az igazolványokért cserébe általában 60 ezer forintot kértek.

Oltás nélkül juttatott védettségi igazolványhoz több embert egy orvosi asszisztens a társaival (A kép illusztráció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

A BRFK nyomozói az eljárás során a három nőnél házkutatást tartottak, ahol orvosi bélyegzőt, több millió forintot, 1148 kitöltött regisztrációs nyilatkozatot, oltási igazolásokat, üres oltóanyag-ampullákat, jegyzeteket, valamint telefonokat és laptopokat foglaltak le.

A fiatalabb és a két idősebb nőt védettségi igazolással visszaélés bűntett miatt hallgatták ki gyanúsítottként, őrizetbe vették őket, és kezdeményezték a letartóztatásukat.

A bíróság elrendelte a két idősebb nő letartóztatását, míg a fiatalabbat bűnügyi felügyelet alá helyezte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.