Megszólalt a rendőr, aki elkapta a norvég tömeggyilkost: "Nagyon nehéz volt megállni, hogy ne lőjem le"

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand -
terrorista tömeggyilkos rendőr Norvégia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
10 évvel ezelőtt történt az egész világot megrázó tömegmészárlás Norvégiában, amely 77 ember életét követelte. Egy évtized után megszólalt a rendőr, aki kézre kerítette a tömeggyilkost, Anders Breiviket. 

Egy évtizede történt a felfoghatatlan tragédia Norvégiában, amely az egész világot megrázta. Ennyi idő után megszólalt az a rendőr, aki a tömeggyilkost, Anders Behring Beiviket elfogta. Anders Snortheimsmoen elárulta, hogy rendkívül nehéz volt megállnia, hogy le ne lője a férfit.

"Huszonketten érkeztünk állig felfegyverkezve a szigetre, ahol 3-5 elkövetőre készültünk. Sokkolt bennünket, hogy egyre több holttestet találtunk. Néhány fiatal egy kis épület mögött keresett menedéket, de esélyük sem volt, Breivik mindenkire rálőtt"

- mesélte a nyugalmazott rendőrtiszt.

A norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik a tőle megszokott karlendítéssel lépett a bírósági tárgyalóterembe. Emberi jogainak megsértése miatt, a börtönbéli - elviselhetetlennek nevezett- körülményeket kifogásolva perelte be Norvégiát. Hetvenhét embert ölt meg, többeket pedig fizikailag és pszichésen megnyomorított 2011-ben Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Snortheimsmoen azóta is tisztán emlékszik arra a pillanatra, amikor meglátta a gyilkost.

"A ravaszon volt az ujja. Az embereim felszólították, hogy álljon meg, emelje a kezét a magasba és adja meg magát. Breivik ekkor tett egy mozdulatot jobbra és egy fához ejtette a fegyverét.

Lassan felénk sétált, az egyik emberem kijelölt képzeletbeli vonalat, hogy ha azon átlép, azonnal fejbe lőjük. Azt hittük, robbanómellény van rajta. Megállt és lefeküdt a földre. Egy lépésre volt attól, hogy megöljük. Nagyon nehéz volt megállni, hogy ne lőjem le. De megadta magát"

- árulta el a meghökkentő részleteket a különleges osztag egykori vezetője.

Az exzsaru azt is elmesélte, hogy a vezetékről, ami alapján arra következtettek, hogy robbanómellény van a férfin, később kiderült, hogy egy fülhallgató zsinórja. Breivik ugyanis zenét hallgathatott, miközben gyilkolt. Amikor a Delta egység elfogta, arra panaszkodott, hogy egy apró sérülés van az ujján. Sosem bánta meg azt, amit tett - írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.