Meghalt az első beteg, aki delta variánssal fertőződött meg

halál Ukrajna delta variáns fertőzött koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt Ukrajnában az első beteg, aki a koronavírus erősen fertőző, először Indiában megjelent delta variánsával fertőződött meg - jelentették szerdán helyi médiumok.

Az egyik ukrán televízió értesülése szerint Kijevben hat betegnél erősítette meg a laboratóriumi vizsgálat, hogy delta variánssal fertőződtek meg.

Közülük négyen megbetegedésük előtt Oroszországban jártak, egyikük belehalt a fertőzés szövődményeibe. A betegek 30-40 év közöttiek.

Orvosok jelezték, hogy a járvány fellángolása várható, mert a Kijevi Rusz megkeresztelésének évfordulóján sok helyütt körmenetet tartottak, amelyen sok, Oroszországból érkezett hívő vett részt.

A kijevi Olekszandrivszka kórház igazgatójának szavai szerint mindenki, aki Oroszországból érkezik és koronavírussal fertőzött, már a delta variánst hordozza.

Meghalt Ukrajnában az első beteg, aki a delta variánssal fertőződött meg Forrás: 123rf.com

Volodimir Zelenszkij elnök szerdán ugyanakkor bírálta az ukrán főváros vezetését, amiért nem adott ki a járvánnyal kapcsolatos figyelmeztetést a keddi körmenetek résztvevőinek. Az elnök szavai szerint 55 ezren vettek részt a Moszkvához hű ukrán ortodox egyház által szervezett körmeneteken Kijevben, főként idős emberek, akiknek zöme még védőmaszkot sem viselt.

Kijevben eközben már újabb zárlat bevezetésére készülnek. A Sztrana hírportál értesülése szerint a főváros vezetése már értesítette a vállalatokat, hogy küldjék el az adatait azoknak az alkalmazottaknak, akiknek szükségük lesz speciális igazolványra a közösségi közlekedés igénybe vételéhez. A korábbi szigorított korlátozások idején az ukrán fővárosban csakis ilyen igazolványokkal lehetett használni a közösségi közlekedési eszközöket.

Ukrajnában szerdára kismértékben gyorsult a járvány terjedése, megközelítve a múlt hét hétköznapjainak átlagát. A hivatalos adatok szerint az elmúlt napon 717-tel 2 250 061-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az elhunytaké 15-tel 52 891-re emelkedett, míg egy nappal korábban 27-en haltak meg. Eddig 2 185 339-en gyógyultak meg, ugyanakkor az aktív betegek száma tovább nőtt, 243-mal 11 831-re.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-ei kezdete óta 3 264 715-an kapták meg valamely védőoltás első, 1 817 211-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Kedden 143 328 embert oltottak be az országban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.