Még ennek a hőhullámnak sincsen vége, máris látszik a következő: ekkor érkezik

Forrás: MTI/EPA/Sahzaib Akber -
időjárás-előrejelzés meteorológia időjárás hőhullám
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy-két napon belül vége a hőhullámnak, de a jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét vége felé visszatérhet még a kánikula - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.

Azt írták: a legfrissebb fáklyadiagramon elég biztosnak tűnik, hogy előbb az északnyugati, majd a jövő hét elején a délkeleti tájakon is kellemesebb napok sorozata veszi kezdetét. Csapadék is érkezik, most is úgy tűnik, hogy az ország északi felén - Budapesten is - várható több csapadék és több alkalommal. Délen a felfrissülés mértéke és a várható csapadék mennyisége is csekélyebb lesz - jegyezték meg.

Kitértek arra is, hogy több előrejelzési modell szerint a jövő hét végén egy átmeneti, de erős felmelegedés várható. Az akkorra várt légköri helyzet azonban nem kedvez a hosszabb, tartós hőhullám kialakulásának, inkább csak az egy-egy napra visszatérő kánikulának - tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: szombaton az északnyugati és északi megyékben jelentősen mérséklődik, megszűnik a hőség. Eközben délkeleten fokozódhat a meleg. Emiatt Csongrád megyére harmadfokú, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére másodfokú, Budapestre, Pest, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Az országos előrejelzés szerint szombaton hajnalban 14-23 fok várható. Napközben 26-37 fokig melegszik fel a levegő, északnyugaton várható hűvösebb, délkeleten melegebb.

Egy tigris hűsíti magát egy jégtömbön Forrás: MTI/EPA/Sahzaib Akber

Felhívták figyelmet arra is, szombat hajnaltól először az ország északnyugati tájait érinthetik zivatarok, majd napközben fokozatosan átterjednek a keleti területekre. Intenzív, felhőszakadással és szélrohamokkal járó zivatarok is lehetnek főként az Északi-középhegység tágabb környezetében, késő délután és este a Tiszántúlon. Az ország délnyugati területein van a legkisebb esély a zivatarok kialakulására.

Zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Az országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológiai Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

A tartós hőség miatt Müller Cecília hétfőn déltől eredetileg péntek éjfélig rendelte el harmadfokú intézkedését, a hőségriadót az ország egész területére, de ezt most meghosszabbította.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.