Drágább lesz a Pfizer és a Moderna vakcina az EU-ban, árat emelnek a gyártócégek

Forrás: Shutterstock -
vakcina áremelés Moderna Pfizer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Pfizer és a Moderna megemeli koronavírus elleni vakcinája árát az Európai Unióban, amit az indokol, hogy a gyártóknak hozzá kellett igazítaniuk a készítményüket az újabb vírusvariánsokhoz - erősítette meg hétfőn a francia kormány.

"Észszerűen kell ezt nézni, az újabb változatokhoz igazított szerződések talán kicsit drágábbak lesznek, nem csak az EU, hanem minden vásárló számára" - mondta Clément Beaune francia Európa-ügyi államtitkár a Radio Francia Internationale (RFI) rádióadónak.

A Financial Times című brit napilap vasárnap arról számolt be, hogy a Pfizer 15,5 euróról 19,5 euróra emeli egy dózis árát, a Moderna egy adagja pedig 19 euró helyett 21,5 euróba fog kerülni.

"Azok az oltóanyagok, amelyekről az EU jelenleg tárgyal a Pfizerrel és más laboratóriumokkal, nem ugyanazok, mint a korábbi, első generációs vakcinák. Hozzáigazítjuk őket az újabb vírusmutációkhoz, ahogy azt előírják az egyeztetés alatt álló szerződések. Azt is el akarjuk érni, hogy a gyártás lényegi részét európai termékek tegyék ki, ez csaknem háromszáz komponenst jelent" - közölte.

Forrás: Shutterstock

Beaune az átláthatóság fontosságát hangsúlyozta ezen szerződések kapcsán, kiemelve, hogy a véglegesítés után nyilvánosságra kell hozni őket.

Hozzátette, nem olyan "megdöbbentő", hogy a gyógyszergyárak haszon elérésére törekszenek a koronavírus-vakcinák esetében is. Végezetül pedig elmondta, hogy a szállítások "pontosabbak" lesznek a jövőben, mint az év elején voltak, a határidők nem teljesítése sok pénzébe fog kerülni az érintett vállalatoknak.

Az Európai Bizottság múlt kedden arról számolt be, hogy a teljesen beoltottak aránya nyár végére eléri a legalább 70 százalékot az EU-ban.

Még májusban a brüsszeli testület közölte, hogy szeptember végéig több mint egymilliárd adagot fognak leszállítani a közösségnek a négy engedélyezett vakcinából.

Forrás: MTI

Ez a vakcina az összes ismertté vált mutáció ellen véd

Az új koronavírus minden eddig ismertté vált mutációjával szemben védelmet nyújt a Szputnyik V vakcina - jelentette ki Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója a vesti.ru állami médiaportálon szerdán megjelent interjújában. Olvass tovább itt...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.