Döbbenetes hatékonyságról tett tanúbizonyságot egy új felmérés során a Szuptnyik V koronavírus elleni vakcina.

Az orosz vakcina, a delta és a delta plusz variánssal szemben több mint 90 százalékos hatékonyságot mutat – jelentette ki Alekszandr Szemjonov, az orosz fogyasztóvédelem jekatyerinburgi Vektor vírusfertőzés-kutató intézetének vezetője.

Az oltások hatékonysága enyhén csökken, de a legutóbbi adatok szerint, még így is 90 százalék felett marad. Az ellenőrzés folyamatos - mondta Szemjonov az Interfax hírügynökségnek.

Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinája hatékonyan véd a delta variánssal szemben isForrás: MTI/Krizsán Csaba

Mint mondta, az összes, Oroszországban bejegyzett vakcina, így a Szputnyik V, az EpiVacCorona és a CoviVac egyaránt „hatékony a koronavírus ellen". A szakértő elmondta, hogy a delta és delta plusz változat okozta fertőzés ellen több antitestre van szükség a klasszikus változathoz képest, de az orosz vakcinák által termelt antitestek az újabb mutációk ellen is hatékonyak, ezért nem kell megváltoztatni a vakcinák összetételét.

A Vektor kedden az egészségügyi minisztérium országos, az oltási kampány kezdete óta rendszerezett adataira hivatkozva arról tájékoztatta a TASZSZ hírügynökséget, hogy az orosz vakcinákkal beoltott páciensek kevesebb, mint 1 százaléka kapta el az új koronavírusos fertőzést. A tájékoztatás értelmében 21 nappal mindkét oltás beadása után a megbetegedési arány Szputnyik V esetében 0,66 százalék, az EpiVacCorona és a CoviVacban esetében pedig 0,59, illetve 0,27 százalék.

Egy adagnyi oltás után a megbetegedések a Szputnyik V esetében 0,79 százalék, az EpiVacCorona esetében pedig 1,3 százalék, a CoviVacében pedig 0,93 százalék.

Forrás: MTI