Ismét rekordot döntött Tokióban csütörtökre a napi új koronavírus-fertőződések száma, először haladta meg az ötezret, miközben már az egészségügyi rendszer összeomlásától tartanak.

A hivatalos adatok szerint 5042 új esetet jegyeztek fel - csaknem ezerrel többet, mint előző nap -, és járványszakértők attól tartanak, hogy a következő két hétben megkétszereződhet a szám a rendkívül agresszíven terjedő, indiai eredetű delta vírusvariáns terjedése miatt. Ez a változat okozza az új megbetegedések 90 százalékát a mintegy 14 millió lakosú Tokióban.

Tokióban az egészségügyi rendszer összeomlásától félnekForrás: Shutterstock

A túlzsúfoltság elkerülése végett a kórházakat arra utasította a kormány, hogy csak a súlyos betegeket fogadják. A rendelkezés hallatán sokan attól tartanak, hogy nem kapnak majd ellátást.
Országos szinten is csúcsot döntött a fertőződések száma: először emelkedett 15 ezer fölé.

A kormány kijárási tilalom bevezetését fontolgatja, de egyelőre csak kéri a lakosságot, hogy aki teheti, maradjon otthonában. Ennek azonban eddig nemigen volt foganatja, ráadásul megkezdődött a nyári szabadság időszaka és közeledik egy buddhista fesztivál időpontja.

További intézkedésként csütörtökön a kormány újabb prefektúrákra terjesztette ki az úgymond szükséghelyzetet, amely azonban jobbára kimerül abban, hogy a vendéglátóhelyeket korábbi zárásra kéri.

Forrás: MTI

Ez is érdekelhet: Ez a 4 legjellemzőbb tünete a delta-variánsnak