A koronavírus indiai variánsát, azaz a delta variánst 2020 októberében azonosították. Azóta India mellett a világ több országában is megjelent ez a variáns - többek között már Magyarországon is.

A delta variáns azért is különösen veszélyes, mert könnyebben képes megtámadni az ember immunrendszerét, gyorsan szaporodik, fertőzőképessége pedig akár 20 százalékkal is nagyobb lehet, azaz gyorsabban terjed, mint a mutációkkal nem rendelkező variánsoké. A másik rossz hír, hogy a kutatások kimutatták: az oltottak legalább annyira terjesztik, mint az oltatlanok - írja az EgészségKalauz.

A delta variánsnak 4 fő tünete van.Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/hireink/szivbetegsegek-okozta-fulladas-nehezlegzes

A kutatók szerint a delta variáns az eredeti vírustól eltérő tünetekkel jelentkezik. A korábban jól ismert tünetek (pl. a láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése, a légzési nehézségek stb.) mellé az alábbi négy tünetcsoportot jelölték meg a vizsgálatok szerint:

1. kötőhártya-gyulladás (pink eyes): ez a szem kipirosodását, duzzanatát, váladékozását jelenti
2. emésztőrendszeri panaszok: hányinger, hányás, hasmenés
3. hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés
4. feketegomba-fertőzés: elszíneződhet az orr, látászavar és mellkasi fájdalom alakulhat ki.

TÜNETKERESŐ
Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!