Szlávik János elárulta, kell-e a harmadik oltás egy egészséges embernek

Fotó: Koncz Márton - Origo -
védőoltás COVID-19 Szlávik János koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szlávik János szerint sem lehet elkerülni Magyarországon a negyedik hullámot, de azt gondolja, hogy nem lesz olyan súlyos, mint a harmadik volt. A szakember elmondta, a delta variáns az oltatlanokat veszélyezteti leginkább.

Szlávik János a Mandinernek adott interjújában elmondta, kinek ajánlatos felvenni a harmadik oltást, és arról is beszélt, mit gondol a gyerekek oltásáról.

"Nagyon sok országban javasolják a harmadik oltás felvételét a második vakcina beadását követő négy-hat hónappal, elsősorban azoknak, akiknek koruknál vagy az immunrendszerüknél fogva alacsonyabb a védettségük. Ilyenek a hatvan év felettiek, az immunhiányos, daganatos, hematológiai betegek, a szervátültetettek, vagy immunrendszerüket károsító kezelésben részesülők. Azt eddig is tudtuk, hogy náluk, és az időseknél alacsonyabb az oltások adta védettség, ám úgy tűnik, hogy ez fokozható egy harmadik oltással. Ezért nekik mindenképpen javasolt a harmadik oltás. Az elhíresült két kínai vakcinát kapók közül sokan úgy gondolják, nem védettek, ezért ők, ha kérik, kaphatnak harmadikként egy más típusú vakcinát is. (...) Egy egészséges embernek két oltás elegendő, de amennyiben valaki úgy gondolja, hogy szeretne harmadik oltást, konzultálja meg az oltóorvossal, vagy a háziorvossal. Mint mondtam, a két oltás nagyon nagy biztonsággal megvéd bennünket" - mondta a Szlávik.

Szlávik János az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Fotó: Koncz Márton - Origo

A Dél-pesti centrumkórház osztályvezető főorvosa ugyanakkor azt is elmondta, hogy a gyerekek oltásával kapcsolatban nehezen tud állást foglalni: "Nagyon sok ország gondolja úgy, hogy a gyerekek oltásával meg lehet akadályozni az esetszám-emelkedést. Viszont vannak országok, amelyek úgy gondolják, nem kell a gyerekeket oltani ahhoz, hogy megakadályozzuk az újabb hullámokat. Ebben a kérdésben nehezen tudok állást foglalni, mindenesetre a gyerekorvosok kifejezetten javasolják a kisebbek oltását. Azt szoktam mondani, hogy amennyiben a szülő a gyermekkel meg tudja beszélni, akkor kérjék az oltást, ha sem a szülő, sem a gyerek nem óhajtja, akkor ne. Nem gondolom, hogy a gyermekek 15-20 százalékos átoltottsága komoly befolyással bírna a járvány alakulására."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.