Egy professzor állítja: olyan koronavírus-variáns jelenhet meg, amely ellen hatástalanok az eddigi oltások

Forrás: Shutterstock -
vakcina kutatás koronavírus variáns
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megdöbbentő, mivel állt elő egy angol kutatócsoport: Elmondásuk szerint esély van rá, hogy egy olyan koronavírus variáns jelenjen meg a közeljövőben, amely ellen nem lennének hatásosak az eddig beadott védőoltások.  

Az angol szakértőkből álló kutatócsoport a kormány hivatalos szerve, amely a vészhelyzetek modellezésével és megoldásainak keresésével foglalkozik. A legújabb kutatások eredményei szerint nagy esély van rá, hogy megjelenjen egy vakcinakikerülésre mutálódott variáns.

Az angol professzorok már a politikusokat is figyelmeztették. Rávilágítottak arra, hogy az új variáns megjelenése minimum egy évvel visszavetné a járvány elleni védekezést, ugyanis újra azokat a lépéseket kellene megtennie az emberiségnek, amit már egyszer véghezvitt. Ebbe beletartozna az oltóanyag kifejlesztése, legyártása, valamint a beadása, ami rengeteg időt és munkát jelentene - írja a The Guardian.

"Egy olyan koronavírus variáns jelenhet meg, amely ellen nem hatásosak az eddig beadott védőoltások" - állítja egy angol professzor (A kép illusztráció) Forrás: Shutterstock

"Ez sajnos egy olyan eshetőség, amit a tudósoknak és a védekezést szervezőknek is komolyan kell venniük, ugyanis nagyon sok időre visszavetné a járvány elleni védekezést. Egy új vírus, ami képes lenne figyelmen kívül hagyni a már meglévő immunitásunkat, ugyanabba a helyzetbe taszítana minket, ahol egy évvel ezelőtt voltunk.

Egyetlen előnyünk lenne ahhoz képest: az az, hogy már tudjuk, mit kell tenni, hogyha újra kell kezdeni a védekezést" - magyarázta a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.