Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a Bennu aszteroidával kapcsolatban végül arra az eredményre jutott, hogy a több, mint fél kilométer átmérőjű aszteroida 2182. szeptember 24-én metszheti a földi pályasíkot, vagyis a korábban feltételezettekhez képest sokkal nagyobb eséllyel összeütközhet a Földdel. A potenciális becsapódás lehetősége minden korábbi becslésnél nagyobb a friss számítások szerint.

Korábban arról írtunk, hogy  a NASA kutatói szerint elenyésző az esélye annak, hogy a Bennu aszteroida a Földnek ütközzön. 

Az amerikai űrkutatási hivatal korábbi becslését korrigálva, arra az eredményre jutottak a kutatók, hogy a több mint fél kilométer átmérőjű aszteroida 2182. szeptember 24-én metszheti a földi pályasíkot, vagyis a korábban feltételezettekhez képest sokkal nagyobb eséllyel összeütközhet a Földdel.

A friss mérési adatok szerint a Bennu 2135-ben bekövetkező földközelségekor  a Föld - Hold közepes távolságon (kereken 384 ezer kilométeren) belül fog elsuhanni a bolygónk mellett.

IllusztrációForrás: AFP

 

A NASA 2016. szeptember 9-én indította el a floridai Kennedy űrrepülőtérről az OSIRIS-REx űrszondát, azzal a missziós céllal, hogy gyűjtsön minél több adatot a földközeli kisbolygóról. A szonda 2018. december 3-án érte el a Bennu aszteroidát, és 505 napig repült a kisbolygó közvetlen közelében.

2020. október 20-án az OSIRIS-REx anélkül, hogy landolt volna a Bennu felszínén, egy robotkar segítségével mintát vett az aszteroidából, amit a tervek szerint 2023-ban hoz vissza a Földre - írja az Origo.