Több száz embert helyeztek egészségügyi vesztegzár alá a délnyugat-kínai Sanghajban, miután kimutatták a koronavírus-fertőzést a nagyváros repülőterén dolgozó öt rakodómunkás szervezetében - közölte szombaton a sanghaji városvezetés.

Nagyjából 120 emberről állapították meg, hogy "szoros kontaktusban" volt a Pudong repülőtér fertőzött alkalmazottaival. Őket és további több száz embert, aki "másodlagos kontaktusnak" minősül, karanténra köteleztek a hatóságok.
Kína 23 új koronavírus-fertőzöttet jelentett szombaton. A járvánnyal összefüggő halálesetet ezúttal sem regisztráltak.

Több száz embert helyeztek egészségügyi vesztegzár alá a délnyugat-kínai Sanghajban - Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

Közben Ausztráliában, Melbourne-ben a rendőrség borssprayt is bevetett, hogy megfékezze a járványügyi korlátozások ellen tüntető tömeget. Victoria állam rendőrsége közölte, hogy a megmozduláson 218 embert állítottak elő, és 236 pénzbírságot szabtak ki.

A rendőrség előzőleg figyelmeztetett, hogy aki olyan gyűlésen vesz részt, amelyet nem engedélyeztek, és azonosítják, átszámítva egymillió forintos pénzbírságra számíthat.

A korlátozások elleni megmozdulás volt az ötmilliós Sydney-ben is, ahol két hónapja vezettek be szigorú zárlatot, miután ismét megnőtt a koronavírusos esetek száma. Itt 47 ember ellen indítottak eljárást a közegészségügyi előírások megsértése vagy a rendőri intézkedéssel való szembeszegülés miatt, és 260-nál több bírságot szabtak ki.

Ausztráliát globális összevetésben viszonylag megkímélte a járvány - a legfrissebb adatok szerint 43 ezer fertőzöttet és 978 halálos áldozatot regisztráltak a 25 millió lakosú országban -, de a 16 éven felülieknek egyelőre csak nagyjából a harmada kapta meg a koronavírus elleni két védőoltást - írja az MTI.