Visszahívtak 1,63 millió adag Moderna vakcinát szennyeződés miatt, vizsgálatot ígért a cég Japánban

Forrás: 123rf.com -
szennyeződés vakcina COVID-19 Japán Moderna koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Japánban visszahívtak 1,63 millió adag, koronavírus elleni Moderna vakcinát szennyeződés miatt - közölte csütörtökön a Nikkei japán gazdasági napilap a tokiói egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

Értesülések szerint több oltóközpont is idegen anyagot jelentett a védőoltásokat tartalmazó egyes fiolákban.
Japánban a Takeda Pharmaceutical gyógyszeripari cég forgalmazza a Moderna vakcináját. A cég bejelentette, hogy elővigyázatosságból kivonják a forgalomból a 1,63 millió dózisból álló gyártási tételt.
Az egészségügyi tárca szerint a Moderna vizsgálatot ígért az ügyben. Közölte azt is, hogy a 3004667, 3004734 és 3004956 gyártási számú védőoltásokat Spanyolországban állították elő és Japánban 863 oltóközpont között osztották szét. A minisztérium egyben felszólította ezeket a létesítményeket, hogy ne használják fel az érintett védőoltásokat.

A Moderna közölte, hogy értesült a történtekről, de eddig nem találtak problémát készítményük biztonságosságát, illetve hatásosságát illetően, a szennyeződés pedig gyártási hiba következménye lehet az egyik spanyolországi üzemben.
Egyelőre nem világos, hogy az ügy hatással van-e más országoknak szánt szállítmányokra.

Az elmúlt hetekben jelentősen romlott a járványügyi helyzet Japánban főleg a koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsának terjedése miatt. A járvány kitörése óta a fertőzöttek száma meghaladja az 1,36 milliót, akik közül 15 768-an haltak meg a kórban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.