Koronavírus: a tavalyihoz képest ilyen járványügyi szabályokat vezetnek be a hamarosan kezdődő új tanévben Horvátországban

Forrás: Shutterstock -
iskola Horvátország tanév koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Horvátországban az új tanévben enyhébbek lesznek a járványügyi szabályok az iskolákban, mint tavaly voltak: csak ötödik osztálytól kell maszkot hordani, ott, ahol nem lehet betartani a kétméteres távolságot, engedélyezik a sportolást, a gyerekek válthatnak osztályt és keveredhetnek a csoportok - közölte Radovan Fuchs oktatási miniszter.

Az országban szeptember 6-án kezdődik a tanév. A korábbi bejelentésektől eltérően nem fogják tesztelni a tanárokat és védettségi igazolással sem kell rendelkezniük a munkavégzéshez. Azoknak, akik nincsenek beoltva, kötelezően maszkot kell viselniük. Ha a tanár megfertőződik, nem kell az egész osztálynak karanténba vonulnia, csakis azoknak a diákoknak, akik az első padokban ültek.

Forrás: Shutterstock

A miniszter jelezte: az iskolai dolgozók mindössze fele van beoltva, ezért nem vezethetnek be szankciókat a pedagógusokkal szemben, 20 ezer embert nehéz lenne helyettesíteni a tanévkezdésben. Hangsúlyozta: ennek ellenére mindenkit arra kér, hogy oltassa be magát.

Engedélyezik a szülői értekezleteket, de ebben az esetben is be kell tartani a két méteres távolságot.
Eközben Vili Beros egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy nőtt a kórházban kezelt betegek száma, akiknek többsége nincs beoltva.

Ismertette, hogy augusztus 16-22. között a kórházban kezelt betegek 78 százaléka nem volt beoltva. Mindazonáltal hozzátette: augusztus 16-24. között 3216 új fertőzöttet jegyeztek fel, akiknek 86,1 százaléka szintén nem volt beoltva.

A tárcavezető azt is közölte, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ csütörtöki jelentése szerint Horvátország továbbra is narancssárga, kockázatos besorolás alá esik. Azzal, hogy a tengermellék nem került a piros, súlyosan fertőzött régiók listájára, a turisztikai szektor még egy hétig biztosan fellélegezhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.