Örökös nélkül hunyt el az ország egyik leggazdagabb embere: nem tudni, kié lesz a vagyona

Forrás: MTI/Matusz Károly -
örökség gazdag vagyon gyémántkereskedelem Csebi Pogány Alajos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A milliárdos Csebi Pogány Alajos családtagjait tragikus körülmények között veszítette el. A gyémántkereskedő és kastélytulajdonos örökös nélkül hunyt el, és most sokan azt találgatják, vajon mi lesz a hatalmas vagyon sorsa.

Magyarország egyik leggazdagabb embere, dr. Csebi Pogány Alajos nemrégiben örökös nélkül hunyt el. A milliárdost szerették az emberek, de idős korára szinte teljesen egyedül maradt. Gyermekei közül kettő is drámai körülmények között halt meg, és egyik feleségét is elveszítette.

Dr. Csebi Pogány Alajos, a világ egyik leggazdagabb gyémántkereskedője szülőhelyén, Dunakilitin. Forrás: MTI/Matusz Károly

Filmet forgattak, majd könyv is megjelent kalandos életéről. Húszévesen Ausztriába disszidált, majd Belgiumba került, ahol megnősült. Az amszterdami gyémánttőzsde elnöke, a belga és angol királyi családok udvari ékszerésze lett. A rendszerváltás után tért vissza Magyarországra. Dunakilitin kápolnát és kastélyt építtetett szállodával, golfpályával. Az év nagy részében Dunakiliti és cannes-i birtoka között ingázott. Belekezdett egy mosonmagyaróvári galéria működtetésébe is, de az utóbbi években már sokat betegeskedett.

Élete során sok tragédia érte: első felesége és lánya egy autóbaleset áldozata lett. Újraházasodott, de második feleségétől elvált. Fia 27 évesen Franciaországban öngyilkos lett.

„Ha majd nem leszek, ráhagyom ezt a hazára, s csinálok valami alapítványt"

– két évtizede nyilatkozta ezt dr. Csebi Pogány Alajos a kastélyáról. Alapítványról azóta sincs hír, és csak találgathatunk, hogy ki kapja a gyémántkereskedő örökségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.