Nem fogod elhinni, miket visz magával az űrbe a SpaceX űrhajója: genetikai kísérletre készülnek

SpaceX Nemzetközi Űrállomás űrhajó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hangyákkal, avokádóval és robotkarokkal indult vasárnap a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az amerikai SpaceX vállalat űrhajója.

A szállítmány, amely a tervek szerint hétfőn érkezik meg az ISS-re, a 23. megbízatás, amelyet a SpaceX nem egészen tíz év alatt végzett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) számára.

A Dragon teherűrhajót szállító, újrahasznosított Falcon rakéta a floridai Kennedy űrrepülőtérről indult, az első fokozat rövidesen levált és leereszkedett a SpaceX új tengeri platformjára. A Dragon sikeresen földkörüli pályára állt - közölte a NASA.

Elon Musk, a SpaceX és a Tesla "feje" Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hannibal Hanschke

A Dragon 2170 kilogramm terhet szállít: a kísérletekhez szükséges anyagokat és felszereléseket, valamint friss élelmiszert az űrállomás hétfős legénysége számára.

A Girl Scouts amerikai mozgalom hangyákat, garnélarákokat és növényeket küldött a kísérletekhez, a Wisconsin-Madison Egyetem tudósai lúdfű magot a genetikai kísérletekhez, egy japán start-up cég pedig robotkarokat szállított, amelyeket először az űrállomás belsejében próbálnak majd ki.

Az indítást eredetileg szombatra tervezték, de a rossz időjárási viszonyok miatt vasárnapra halasztották.

A NASA az űrsikló flotta 2011-ben történt leállítása óta veszi igénybe a SpaceX és más amerikai cégek szolgáltatásait.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.