Elképesztő: ebből készülhet az új generációs koronavírus-vakcina

Forrás: Shutterstock -
paradicsom vakcina génmódosítás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Üzbegisztáni kutatók egy koronavírus elleni vakcinaként működő, génmódosított paradicsom létrehozásán dolgoznak – adta hírül a közép-ázsiai ország Fejlesztési Minisztériuma egy péntek este kiadott közleményben.

Értesülések szerint az üzbég Tudományos Akadémia Genomikai és Bioinformatikai Intézetének tudósai sokszorosították az országban jelenlévő koronavírus-mutációk tüskefehérjéit, melyeket ártalmatlanítottak, majd paradicsom növények sejtjeibe ültettek, aminek eredményeként a génmódosított zöldségek termése Covid-19 elleni vakcinaként képes működni - írja a Daily Sabah.

"A koronavírust klónozással juttattuk be a paradicsom sejtjébe. A génmódosított zöldséget elfogyasztva pedig az "oltott személy„ szervezete elkezd antitesteket termelni"

- nyilatkozta az egyik kutató a paradicsom-vakcina hatásmechanizmusával kapcsolatban a Sevimli nevű helyi tévécsatornának.

Zabardast Buriyev, a Genomikai és Bioinformatikai Intézed igazgatóhelyettese úgy fogalmazott, hogy a paradicsomban tenyésztett vakcinával kapcsolatos tudományos vizsgálatok még januárban kezdődtek el, és jelenleg az állatkísérleteknél tartanak. A szakember hozzátette, hogy amint befejeződnek az állatkísérletek, azonnal megkezdik a klinikai vizsgálatok első szakaszát, mely során embereken is kipróbálják majd a különleges zöldséget.

Fontos megjegyezni, hogy nem Üzbegisztán az egyetlen ország, amely hagyományos élelmiszerekbe „rejtett" koronavírus elleni vakcina kifejlesztésével kísérletezik. Orosz és kanadai tudósok például egy közös projekt keretében tejtermékekben és zabban kitenyésztett oltóanyagon dolgoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.