Fokozott óvatosságra kéri a Gellért-hegyen járókat a budavári önkormányzat azt követően, hogy egy szarvasbika, feltehetően gímszarvasbika tévedt a területre - közölte kedden a Facebook-on az önkormányzat.

Arra figyelmeztetik a kutyatulajdonosokat, hogy kutyáikat a Gellért-hegy területén biztonsági okokból tartsák pórázon.
Mint írják: a vadon élő állatok alapvetően tartanak az embertől, és a zajok arra késztetik őket, hogy már időben, kellő távolságra visszahúzódjanak. Általában attól ijednek meg, ha hirtelen felbukkan előttük egy ember vagy ha megkergeti őket egy-egy kutya. Ilyenkor fordulhat elő az az eset, hogy a hirtelen menekülés közben fellökhetik vagy megsebesíthetik az útjukba kerülő embereket - ismertetik.

Ha találkoznánk vele, ne közeledjünk felé - Képünk illusztrációForrás: Lasrs-Anders Mosskull/Pixabay

Ha nagyobb zajjal közeledik az ember, és az állat számít a jelenlétére, vagy a vad megpillantásakor kiad valamilyen hangot, lehetőséget biztosít a szarvas számára a menekülésre.
Ha mégis szembetalálkoznánk vele, ne essünk pánikba: ne közeledjünk az állat felé, kerüljük a hirtelen mozdulatokat, álljunk meg, vagy lassan hátráljunk ki előlük és várjuk meg, amíg szépen elballagnak - ajánlják.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a szeptemberi szarvasbőgés időszakában a hímek tesztoszteronszintje magasabb, agresszívabbak lehetnek, ezért is fontos, hogy a kutyákat pórázon sétáltassák a Gellért-hegy területén - írja az MTI.