A napszél nem egy ismeretlen jelenség, a központi csillagunk folyamatosan bombáz bennünket töltött részecskékkel. A Föld mágneses mezeje ezeknek a részecskéknek a nagy részét felfogja, így jellemzően nem okoznak gondot a mindennapokban. Előfordul azonban, hogy ez a napszél olyan erős, hogy napvihar lesz belőle, aminek következtében akár az internettől is elszakadhatunk egy időre.

A Kaliforniai Egyetem kutatása szerint egy napvihar miatt akár hónapokra búcsút kell intentünk az internetnek, internetes apokalipszisbe taszíthatja a civilizációnkat. A szakértők elmondták, hogy egy ilyen mértékű napvihar olyan váratlanul és felkészületlenül érhet bennünket, mint ahogyan a koronavírus ért 2020-ban.

Ami szerencsés, hogy a napviharok nagyon ritkán fordulnak csak elő. Kutatók szerint annak az esélye, hogy egy ilyen elérje a Földet, egy évtizedben 1,6-12 százalék lehet. A legintenzívebb, valaha feljegyzett geomágneses vihar 1859-ben olyan heves volt, hogy a szokásos 3-4 nap helyett 18 óra alatt érték el a Földet a töltött részecskék. Ez a távíró, illetve telefonvezeték-hálózat látványos szikráin kívül szinte semmilyen hatással nem volt a társadalomra vagy a gazdaságra.

1989-ben azonban egy kisebb koronakidobódás már 9 órára megbénította a kanadai Quebec tartományt - írja a LiveScience.

Egy napvihar miatt akár hónapokra is búcsút kell intenünk az internetnek (A kép illusztráció)Forrás: Alder Planetarium/NASA

 A szakértők elárulták, hogy a lokális kommunikációs hálózatok nincsenek veszélyben, mivel a kutatás szerint a száloptikai kábeleket nem zavarják a geomágneses hullámok. A víz alatt, tengerfenéken futó internetes kábelek azonban már nem ilyen biztonságosak: ezeken olyan szerkezeteket helyeztek el 50-150 kilométerenként, amelyek felerősítik a jelet, ezek pedig kisülhetnek egy geomágneses vihar során.

A magasabb tengerszint feletti magasságon fekvő területek a legveszélyeztetettebbek olyan szempontból, hogy itt fog először eltűnni az internet a fent vázolt eshetőségben. Ez az állapot akár hónapokig is eltarthat. A károk az Egyesült Államokban akár 7 milliárd dollárra is rúghatnak.

Ha egy ilyen megtörténik, 13 óránk van felkészülni rá, ami egyáltalán nem sok.