Egy napvihar miatt akár hónapokra is búcsút kell intenünk az internetnek - ekkora várható

napvihar kutatás internet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napszél nem egy ismeretlen jelenség, a központi csillagunk folyamatosan bombáz bennünket töltött részecskékkel. A Föld mágneses mezeje ezeknek a részecskéknek a nagy részét felfogja, így jellemzően nem okoznak gondot a mindennapokban. Előfordul azonban, hogy ez a napszél olyan erős, hogy napvihar lesz belőle, aminek következtében akár az internettől is elszakadhatunk egy időre.

A Kaliforniai Egyetem kutatása szerint egy napvihar miatt akár hónapokra búcsút kell intentünk az internetnek, internetes apokalipszisbe taszíthatja a civilizációnkat. A szakértők elmondták, hogy egy ilyen mértékű napvihar olyan váratlanul és felkészületlenül érhet bennünket, mint ahogyan a koronavírus ért 2020-ban.

Ami szerencsés, hogy a napviharok nagyon ritkán fordulnak csak elő. Kutatók szerint annak az esélye, hogy egy ilyen elérje a Földet, egy évtizedben 1,6-12 százalék lehet. A legintenzívebb, valaha feljegyzett geomágneses vihar 1859-ben olyan heves volt, hogy a szokásos 3-4 nap helyett 18 óra alatt érték el a Földet a töltött részecskék. Ez a távíró, illetve telefonvezeték-hálózat látványos szikráin kívül szinte semmilyen hatással nem volt a társadalomra vagy a gazdaságra.

1989-ben azonban egy kisebb koronakidobódás már 9 órára megbénította a kanadai Quebec tartományt - írja a LiveScience.

Egy napvihar miatt akár hónapokra is búcsút kell intenünk az internetnek (A kép illusztráció) Forrás: Alder Planetarium/NASA

A szakértők elárulták, hogy a lokális kommunikációs hálózatok nincsenek veszélyben, mivel a kutatás szerint a száloptikai kábeleket nem zavarják a geomágneses hullámok. A víz alatt, tengerfenéken futó internetes kábelek azonban már nem ilyen biztonságosak: ezeken olyan szerkezeteket helyeztek el 50-150 kilométerenként, amelyek felerősítik a jelet, ezek pedig kisülhetnek egy geomágneses vihar során.

A magasabb tengerszint feletti magasságon fekvő területek a legveszélyeztetettebbek olyan szempontból, hogy itt fog először eltűnni az internet a fent vázolt eshetőségben. Ez az állapot akár hónapokig is eltarthat. A károk az Egyesült Államokban akár 7 milliárd dollárra is rúghatnak.

Ha egy ilyen megtörténik, 13 óránk van felkészülni rá, ami egyáltalán nem sok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.