A Nap nagyjából 4,6 milliárd éves, s mivel a kutatások szerint egy hasonló csillag élettartama 10 milliárd év körül van, így az egészen biztos, hogy megközelítőleg 5 milliárd éven belül a nap úgynevezett vörös óriássá válik és elnyeli a Földet is. 

A Nap nagyjából 5 milliárd éven belül vörös óriássá válik, és mivel magjában kimeríti a hidrogénkészletét, elkezdi a magot körülvevő rétegben lévő hidrogén égetését, a folyamattól pedig a csillag tágulni kezd. A Nap határa valahol a Mars pályájánál lesz, teljesen elnyelve ezzel a Földet - írja az Origo.

Nagyjából 5 milliárd év múlva a Nap vörös óriássá válik majd.Forrás: WikiImages/pixabay.com

A látványos csillagpusztulást az emberiség azonban már nem fogja megérni; mindössze 1 milliárd évünk van arra, hogy megoldást találjunk arra, hogyan tudjuk elhagyni szülőbolygónkat. Évmilliárdonként ugyanis a Nap fényessége 10 százalékkal erősödik, ez a csekély eltérés pedig már képes arra, hogy élhetetlenné tegye világunkat. Az óceánok elpárolognak majd, a felszíni hőmérséklet pedig túl forró lesz ahhoz, hogy folyékony víz legyen jelen a Föld felszínén.