Új Covid-gyógyszert tesztelnek itthon: ezzel csökkenhet a súlyos esetek száma

Forrás: Shutterstock -
gyógyszer teszt covid koronavírus Semmelweis Egyetem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Uniós szinten elsőként vizsgált beteget a Semmelweis Egyetem (SE) egy új Covid-gyógyszerrel kapcsolatos kutatásban, amelynek célja a szájon át szedhető készítmény hatékonyságának igazolása - áll a koronavirus.gov.hu-n hétfőn megjelent közleményben.

A közlés szerint a Semmelweis Egyetem (SE) augusztus 23-án csatlakozott egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető készítmény nemzetközi szintű klinikai teszteléséhez. A vizsgálat még várhatóan egy hónapig folyik az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján Merkely Béla rektor, klinikaigazgató vezetésével.

Covid-gyógyszer tesztelésében vesz részt az SE - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Az európai uniós vizsgálati helyszínek közül elsőként az SE végezte el egy klinikai vizsgálatban való részvételre jelentkező koronavírusos beteg részletes szűrését, továbbá országos szinten elsőként, az EU-tagországok közül pedig másodikként vont be beteget a vizsgálatba. Emellett intézményi szinten rekord rövid idő alatt történt meg a vizsgálat indításához szükséges engedélyeztetési és adminisztrációs eljárás - írták.

A dokumentumban idézték Merkely Bélát, aki elmondta:

az egyetemre érkező Covid-19 betegek közül azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak, felajánlják a vizsgálatban való részvételt.

Közlése szerint a rektor arra számít, hogy az esetszámok elmúlt időszakban tapasztalható növekedése következtében a vizsgálatban résztvevők száma is emelkedni fog.

A vizsgálatba a kórházi ellátást nem igénylő Covid-pozitív betegek kapcsolódhatnak be. A vizsgálatokra való eljutást az egyetem biztosítja.


A vizsgálatot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet hagyta jóvá, az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának pozitív állásfoglalása alapján. A világszerte 400 vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen folyó

program célja annak igazolása, hogy a szájon át szedhető, antivirális készítmény Covid-19 betegség esetén csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát.

A szakemberek azt remélik, hogy amennyiben a sikeres program után engedélyt kap a vizsgálati szer, időben adva a betegeknek, csökken a kórházi kezelésre szoruló, súlyos esetek száma - olvasható a közleményben - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.