Szerbiában egy kutatás során azt vizsgálták, hogy milyen vakcinával oltották be azokat, akik az injekció beadása után betegedtek meg koronavírussal.

145 ezer embert vizsgáltak. Közülük 45 ezer ember volt oltatlan, 25 ezren már átestek a betegségen, 75 ezren pedig megkapták valamelyik oltást. A vizsgálat során kiderült, hogy az újonnan fertőzöttek 33,2 százaléka volt oltott, míg 66,8 százalékuk nem vett fel védőoltást.

A beoltott, mégis megfertőződött emberek 6,8 százaléka Pfizerrel volt beoltva, 8,3 százaléka AstraZenecával, 13,6 százaléka Szputnyik V-vel, 71,4 százaléka pedig Sinopharm oltást kapott - írja a Szabad Magyar Szó. Fontos megjegyezni, hogy Szerbiána legtöbben a Sinopharm vakcináját kapták meg.

Míg az oltatlan és koronavírussal megfertőződött betegek 75,2 százaléka került kórházi kezelésre, addig az az oltottaknál ez az arány 24,8 százalék volt. Az intenzív osztályra és lélegeztetőgépre kerülők esetében 2 oltott személyre 33 oltatlan jut. "Folytattuk a korábbi kutatásainkat, megfigyeltük, mi történik a delta törzs által dominált hullámban. A kutatás első szakasza a harmadik dózis beadása előtt készült, és arra a következtetésre jutottunk, hogy hat hónap elteltével csökken a védőoltások hatékonysága. A legfőbb üzenete a kutatásnak azonban az, hogy sokkal több oltatlan személy került kórházba, mint oltott, tehát a védőoltás sokakat megvéd a súlyos megbetegedéstől, ez vitathatatlan" - mondta a lapnak Dr. Dejan Baskić professzor, a kutatás vezetője.