Megszökött a tárgyalása elől a háborús bűnökkel vádolt 96 éves nő

Forrás: Shutterstock -
náci Szökés vádlott bírósági per
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egykori titkárnőnek csütörtökön kellett volna bíróság elé állnia Németországban, miután 11 ezer zsidó halálában volt bűnrészes. A 96 éves Irmgard Furchner ellen elfogatóparancsot adott ki a bíróság.

A most 96 éves Irmgard Furchner 1943-1945 között gépírónőként szolgált Paul-Werner Hoppe táborparancsnok mellett Lengyelországban, a mai Gdansktól nem messze.

A stutthofi koncentrációs tábor egykori titkárnőjének a fiatalkorúak bírósága előtt kellett volna megjelennie Itzehoe-ban csütörtökön, miután nem volt nagykorú, amikor a táborban dolgozott. A nőnek azonban nyoma veszett.

Információk szerint az idősotthon előtt, ahol lakik, taxiba szállt és egy metróállomásra vitette magát Hamburg külvárosában.

A holokausztot túlélő egykori táborlakók és az elhunytak családtagjai mélységesen felháborodtak, hogy a nő ilyen könnyen el tudott menekülni.

"Mindez a túlélők és a jogállamiság hihetetlen mértékű semmibe vételét mutatja"

– közölte a Nemzetközi Auschwitz Bizottság.

A mostani tárgyalás az utolsó náci perek egyike lett volna, főként azért, mert a vádlottak és a vádlók nagy része már elhunyt - írja a BBC.

"Reméljük, soha nem jön ki a börtönből ez az ember" - Megszólalt a meggyilkolt soroksári futónő édesanyja

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.