Szakértők figyelmeztetnek: ha ilyen sms-t kapsz, ne kattints rá

sms magazin csalás vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakértők kérik, fokozottan figyeljenek oda az sms-ben terjedő telefonokat támadó vírusra.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) tájékoztatást adott ki. Az új-zélandi CERT szerint újra megjelent Magyarországon az androidos telefonokat érintő FluBot kártevő. A telefonokat támadó vírus kéretlen sms-ek formájában jelenik meg, az üzenetekben található linkre kattintva terjed.

Veszélyes vírus terjed SMS-ben Forrás: Shutterstock

Az sms sokféle formát ölthet, szólhat például függőben lévő csomagkézbesítésről, a címzettel megosztott fényképalbumról vagy hangpostaüzenet érkezéséről.

Az eddigi, hasonló vírusoktól eltérően az üzenetekben található link most egy hamis biztonsági frissítést kínáló oldalra irányít. A telefon akkor fertőződik meg, ha erre a biztonsági frissítésre kattintanak.

Az NKI kéri, hogy senki ne kattintson ezekre a hivatkozásokra, és semmilyen ismeretlen alkalmazást ne telepítsen. Ha valaki esetleg csomagot vár, inkább a csomgszállító cég hivatalos honlapján keresztül tájékozódjon csomagja holléte felől.

Ha valaki ilyen üzenetet kap, jelentse a CSIRT@nki.gov.hu e-mail címre - írta az NKI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.