A legújabb brit kutatás szerint, amennyiben valaki nem kapja meg a koronavírus elleni oltást, akár 16 havonta újrafertőződhet.

 

Ha a vírus nagymértékben elterjedt, és a vírusnak való kitettség is jelentős, mint például az iskolákban, akkor egyre több és több ember fog újrafertőződni annak ellenére is, hogy kétszeresen beoltották őket - figyelmeztetett  mindenkit a Leedsi Egyetem virológus professzora, Stephen Griffin.

Nagy-Britannia mellett több országban számolnak be egyre több olyan esetről, hogy a beteg többszöri, két vagy akár harmadik alkalommal is megfertőződött. A legújabb eredmények alapján ennek az lehet az oka, hogy akik nem kaptak koronavírus-fertőzés elleni oltást, azok átlagosan 16 havonta elkaphatják a vírust.

Itt az igazság: ennyi idő után fertőződhetünk meg újra (A kép illusztráció)Forrás: AFP/Alissa Eckert

 

A legfontosabb, hogy ha valaki még nem volt beoltva, akkor vegye fel az oltást, és ha már megfertőződött, akkor is mindenképpen oltassa be magát, mert ez meghosszabbítja a védettség időtartamát. - hangsúlyozta Townsend.  

A vélemények a kutatások függvényében régiónként változóak, azonban abban egyetértés van, hogy a Sars-CoV-2 elleni természetes immunitás csökkeni kezd az idővel. Ezzel összefüggésben egy dán tanulmány kimutatta, hogy a 65 év alattiak legalább hat hónapig 80 százalékos védettséggel rendelkeztek, a 65 év felettieknek ellenben csak 47 százalékos védettsége volt.