Az elemző, Vattay Gábor szerint akár áprilisig is elhúzódhat a negyedik hullám, mivel sokan nem kérik a harmadik oltást.

A pandémia még nyomás alatt tartja a világotForrás: 123rf.com

A negyedik hullám során akár folyamatosan négyezer körüli kórházban ápolttal és napi hatvan halottal is lehet számolni – derül ki Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetőjének előrejelzéséből. A szakember szerint arra számíthatunk, hogy az esetek száma hirtelen meg fog ugrani, majd mérsékelten kezd csökkenni. 

Véleményét azzal indokolja, hogy két hatás fog összeadódni: a járvány most tapasztalt terjedéséhez hozzáadódik annak a következménye, hogy folyamatosan egyre többet veszítik el az első két oltással szerzett védettségüket. Ahogy korábban nagy hullámokban kapta mindenki az első és a második oltást, most ugyanúgy nagy hullámokban veszítik el azok az emberek a védettségüket, akik nem élnek a harmadik oltás lehetőségével. 

Mintha mindig újabb és újabb köteg száraz fa táplálná a járvány tüzét

- vagyis a csak kétszer oltottak folyamatosan adnak utánptlást a járvány terjedéséhez.

A szakember azt javasolja, hogy a második oltás után legkésőbb 5-6 hónappal kérjék a harmadikat is, mert ez erősen csökkenti a súlyos tünetek esélyét. Továbbá azt kéri, hogy zárt terekben mindenki viseljen maszkot. Ez utóbbit javasolta egyébként korábban a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Orvosi Kamara is.