Borús képet festett a járványelemző a negyedik hullámról: ennyien kerülhetnek kórházba és halhatnak meg naponta

Forrás: 123rf.com -
negyedik hullám járvány koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elemző, Vattay Gábor szerint akár áprilisig is elhúzódhat a negyedik hullám, mivel sokan nem kérik a harmadik oltást.
A pandémia még nyomás alatt tartja a világot Forrás: 123rf.com

A negyedik hullám során akár folyamatosan négyezer körüli kórházban ápolttal és napi hatvan halottal is lehet számolni – derül ki Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetőjének előrejelzéséből. A szakember szerint arra számíthatunk, hogy az esetek száma hirtelen meg fog ugrani, majd mérsékelten kezd csökkenni.

Véleményét azzal indokolja, hogy két hatás fog összeadódni: a járvány most tapasztalt terjedéséhez hozzáadódik annak a következménye, hogy folyamatosan egyre többet veszítik el az első két oltással szerzett védettségüket. Ahogy korábban nagy hullámokban kapta mindenki az első és a második oltást, most ugyanúgy nagy hullámokban veszítik el azok az emberek a védettségüket, akik nem élnek a harmadik oltás lehetőségével.

- vagyis a csak kétszer oltottak folyamatosan adnak utánptlást a járvány terjedéséhez.

A szakember azt javasolja, hogy a második oltás után legkésőbb 5-6 hónappal kérjék a harmadikat is, mert ez erősen csökkenti a súlyos tünetek esélyét. Továbbá azt kéri, hogy zárt terekben mindenki viseljen maszkot. Ez utóbbit javasolta egyébként korábban a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Orvosi Kamara is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.