A szakértők szerint november végére fog tetőpontra érni a járvány negyedik hulláma Magyarországon. Az oltatlanokra különösen veszélyes a vírus, de az oltottakat is maszkhasználatra buzdítják.

Az elmúlt héten robannásszerűen megemelkedett a fertőzöttek száma. Egy hét alatt duplázódott meg a fertőzések száma, és kórházi kezelésre is kétszer annyian szorultak, mint október elején. Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője szerint is komolyan felgyorsult a Covid terjedése.

A járványelemző szerint november végére elérjük a napi hatezer új fertőzöttet, és várhatóan hatvan körül lesz a napi halálozások száma. Hozzáteszi, hogy még mindig sokan nem kérik a vakcinát, vagy későn veszik fel a harmadik oltást. A második dózis hatékonysága 5 hónappal később kezd csökkenni.

Nyolcvan százalékkal nagyobb az esélye az oltatlannak, hogy elkapja a vírust, a frissen védettséget szerzőkhöz képest ötször nagyobb az esély a megfertőződésre az oltás második adagja utáni 5. hónaptól

- mondta a járványelemző az RTL-nek. 

koronavírus, betegségForrás: --

Rusvai Miklós szerint mindenki át fog esni a koronavíruson, legyen oltott vagy oltatlan, de vakcina nélkül a betegség súlyosabb lefolyású lehet. 

 A harmadik oltást én is felvettem, a rizikócsoportokba tartozóknak feltétlenül ajánlom. Ha megfertőződünk, saját magunkat beoltva másokat is védünk, ugyanis oltottan kevesebb vírust ürítünk a környezetünkbe - tette hozzá Rusvai.