Ezektől a betegségektől szenvedő emberek már készülhetnek a negyedik oltásra

Forrás: Shutterstock -
védőoltás immunhiányos betegségek negyedik oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) frissített iránymutatása szerint azok az emberek, akiket betegségük mérsékelten vagy súlyosan immunhiányossá tesz, megkaphatják a negyedik koronavírus elleni védőoltást.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) volt az a szervezet, amely engedélyezte a harmadik adag védőoltás beadását immunhiányos betegek számára. Azt mondták, hogy egy harmadik oltásra azért volt szükség, mert a legyengült immunrendszerrel rendelkező embereknél nem biztos, hogy az első két adag teljes immunválaszt váltott ki.

Immunhiányos betegeknek lehet, hogy szükségük lesz negyedik oltásra is. Forrás: Shutterstock

A kutatások kimutatták, hogy az emlékeztető oltás bizonyos immunhiányos embereknél fokozza a vakcinára adott antitestválaszt. Ez a harmadik mRNS vakcina adag beadása után hat hónappal egy negyedik oltást jelentene. A szervezetnek azonban egyelőre nincs hivatalos állásfoglalása e téren, hogy szükség van-e a negyedik védőoltásra, a betegeknek orvosaikkal kell konzultálniuk erről - írja a CNN.

A mérsékelten vagy súlyosan csökkent immunitású emberek közé tartoznak azok, akik aktív rákkezelésben vesznek részt vérrák vagy daganat miatt, bizonyos szervátültetettek és őssejt-recipiensek, előrehaladott vagy kezeletlen HIV-fertőzöttek, valamint azok, akik nagy dózisú kortikoszteroidokat vagy más erős gyógyszert szednek, mely elnyomhatja az immunrendszerüket. A CDC becslései szerint az Egyesült Államokban élő mintegy 9 millió ember, vagyis a lakosság körülbelül 2%-a tartozik ebbe a kategóriába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.