Óriási, szexuális zaklatással kapcsolatos botrány rázta meg az észak-amerikai profi jégkorongligát (NHL), amelybe az érintett csapat, a Chicago Blackhawks általános igazgatója már belebukott, de várhatóan további elismert szakemberek is lemondásra kényszerülnek.

A liga kétmillió dolláros büntetéssel sújtotta a klubot, amelynek általános igazgatója, Stan Bowman azonnal lemondott, mivel kiderült, hogy a Blackhawks egyik segédedzője baseballütővel fenyegetve orális szexre kényszerítette a gárda egyik fiatal játékosát 2010 májusában. A vizsgálati anyagban John Doe álnéven nevezett hokis szerdán nyilvánosság elé állt, így kiderült, hogy az a Kyle Beach volt az áldozat, aki a 2019/20-as idényt a DVTK Jegesmedvék csapatánál töltötte. A most 31 esztendős játékos idén májusban jelentette fel korábbi klubját, és ezután indult nyomozás az ügyben.

NHL - Óriási szexuális zaklatásos botrány rázta meg a ligát (A kép illusztráció)Forrás: Thinkstock

Az akkor 20 éves jégkorongozó - akit a 2008-as draft első körében választottak, de sosem jutott lehetőséghez az NHL-ben - jelentette, hogy a videoelemző Brad Aldrich szexuálisan zaklatta őt. A klub legfontosabb vezetői 2010. május 23-án össze is gyűltek az ügyben, de hetekig nem tettek semmit, hogy a csapatot ne zavarja meg a botrány, mivel 49 év után ismét Stanley Kupa-döntőbe jutott a gárda. A Blackhawks június 9-én bajnok lett, majd egy héttel később Aldrich választhatott, hogy önként lemond, vagy vizsgálatot indítanak ellene, mivel a távozás mellett döntött, így nem került sor vizsgálatra az egyesületnél.

A klub vezetőinek találkozóján többek között jelen volt Bowman mellett az akkori helyettese, Kevin Cheveldayoff, vagy éppen az akkori vezetőedző, Joel Quenneville. Előbbi jelenleg a Winnipeg Jets általános igazgatója, utóbbi pedig a mostani idényt hét győzelemmel kezdő Florida Panthers vezetőedzője. Az NHL történetének második legtöbb győzelmét számláló trénere, aki 2010 után 2013-ban és 2015-ben is bajnoki címre vezette a Blackhawks gárdáját, csütörtökön találkozik Gary Bettmannel, a liga elsőszámú vezetőjével, aki később a kanadai együttes sportvezetőjével is tárgyal majd.

A megbüntetett Chicagónak a kétmillió dolláros bírságból egyet olyan helyi szervezeteknek kell adnia, amelyek mentális tanácsadást biztosítanak szexuális zaklatás áldozatainak. Stan Bowman egyúttal nemcsak a Blackhawksnál betöltött tisztségéről mondott le, hanem az amerikai válogatott igazgatói posztjáról is, melynek révén övé lett volna az utolsó szó a tengerentúli nemzeti együttes keretének összeállításában a jövő évi, pekingi téli olimpiára.

Stan Bowman és Joel Quenneville eleinte tagadták, hogy tudomásuk lett volna az esetről. Quenneville szerdán pályafutása 969. győzelmének örülhetett a kispadon, őt kizárólag Stan Bowman édesapja, Scotty Bowman előzi meg az örökrangsorban 1244 diadallal.

Forrás: MTI

Hónapokon át molesztálta 14 éves diákját a 31 éves tanárnő: a fiú nővére buktatta le őket