Vihar a mélyben: még mindig nem lehet tudni, mi áll a Naprendszer egyik legnagyobb rejtélye mögött

Forrás: Shutterstock -
Naprendszer vihar Jupiter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Nagy Vörös Folt a Jupiter jellegzetes légköri formációja. Ez egy óriási anticiklon, amelyet a tudósok régóta vizsgálnak: most kiderült, hogy mélyebb, mint hitték. 

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Juno úrhajója felfedezte, hogy a Jupiter bolygó déli féltekéjén található hatalmas vihar, bár egyre zsugorodik, még mindig nagyon mély: 350-500 kilométer, szélessége körülbelül 16 ezer kilométeres.

Scott Bolton, a Délnyugati Kutatóintézet munkatársa szerint a mélyben a vihar valószínűleg lassan halkul el. Ez a nem mindennapi vihar a Naprendszer egyik rejtélye. Már évszázadok óta létezik, de a tudósok még mindig keveset tudnak róla.

Forrás: Shutterstock

"Tudományos szempontból rejtély, hogyan létezhet egy vihar ilyen sokáig és hogy lehet ilyen nagy" - mondta Bolton.

A Nagy Vörös Folt egy anticiklon, vagyis magas nyomású felhőrendszer, amely az 1800-as évek kezdetétől szépen lassan leépül. A változás okát egyelőre nem lehet tudni - írja a Blikk.

Ez a legmélyebbre nyúló vihar, melyet eddig a Juno mikrohullámokat és gravitációt feltérképező műszerével mértek meg. A gázóriás légkörében minden másodpercben több ezer vihar található: ezek színes örvények, izzó áramlások, amelyek beborítják az egész bolygót.

A Juno a sarkvidéki ciklonok mélységét is méri majd, melyek akár még mélyebbre nyúlhatnak. A becslések alapján a környező jet áramlatok 3200 kilométer mélyre érhetnek.

A Junot 2011-ben indították útjára, és 2016 óta kering a Naprendszer legnagyobb, 143 ezer kilométer átmérőjű bolygója körül. Fő feladatai, hogy információkat gyűjtsön a bolygó légköréről, felszíni szerkezetéről, belső mágneses mezejéről és a körülötte lévő régióról. A NASA a közelmúltban újabb négy évvel, 2025-ig hosszabbította meg a missziót. A Juno el fog repülni a Jupiter nagy holdjai, az Io és az Európa mellett is.

Ez is érdekelhet: Hatalmas ütközés várható az egyik aszteroida holdjával - ekkor számíthatunk rá

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.