Fontos teendőjük van a gyermeket nevelőknek, és nincs rá sok idejük

szja szja-visszatérítés adó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megjelent a nyilatkozat a gyermeket nevelők adó-visszatérítéséhez.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) online felületén elérhetővé vált az a dokumentum, aminek segítségével a családosok megkaphatják az adó-visszatérítésüket. A VISSZADO-nyilatkozatot december 31-ig lehet benyújtani online, telefonon vagy papíron.

Az online benyújtás

A nyilatkozatot a NAV honlapján érhető el az Szja-visszatérítés ablakban. Ezután be kell lépni az ügyfélkapun keresztül az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásba, majd az Új nyomtatvány/bejelentés, ezt követően az Szja-visszatérítés csempére kell kattintani a nyilatkozat kitöltéséhez.

Kitöltés mobiltelefonon

Itt megadhatjuk az adó-visszatérítés kiutalásához szükséges adatokat: bankszámlaszámot vagy postacímet, ahová kérjük az utalást. Ellenőrizhetjük, hogy a NAV mely adatainkat ismeri és nyilatkozhatunk arról, jogosultak vagyunk-e a visszatérítésre.

Szuper hír a kismamáknak: ők is jogosultak az szja-visszatérítésre

Azok a kismamák is visszaigényelhetik a személyi jövedelemadójukat, akik év végéig betöltik a várandósságuk harmadik hónapját.

A VISSZADO-nyilatkozatot a NAV előre kitölti a rendelkezésére álló adatokkal. A családi pótlékot folyósító szerv adatszolgáltatását követően, várhatóan november második hetétől az utalási adatokat is betölti a NAV, ezt érdemes megvárniuk azoknak, akiknek családi pótlékot folyósítanak. Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség - írja a részleteket a Bors.

Benyújtás papíron

A VISSZADO-nyilatkozat nemcsak online, hanem papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható. A nyilatkozatra használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is. A papíros beküldéshez a nyomtatvány letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

A benyújtási határidő elmulasztása

A NAV nem utal 2022. február 15-éig kedvezményelőleget, ha nem ismeri az utaláshoz szükséges adatokat azért, mert valaki elmulasztja a nyilatkozatát benyújtani az év végéig. Ilyenkor a visszatérítéshez való jog a 21SZJA adóbevallásában érvényesíthető 2022. május 20-áig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.