Olaszországban, Csehországban és feltehetőleg Dániában és Ausztriában is megjelent az új típusú koronavírus Dél-Afrikából indult variánsa - jelentették szombaton ezen országok egészségügyi hatóságai.

Az olasz Közegészségügyi Intézet közlése szerint egy minta genomszekvenálása során mutatták ki az omikron változatot. Az egyik milánói laborban vizsgált mintát a megerősítés érdekében újabb elemzésnek vetik alá. A tájékoztatás szerint a mintát egy mozambiki származású pozitívan tesztelt nőtől vették, aki néhány napja érkezett Milánóba. Az ISS hozzátette, hogy ő és a déli Campania régióban élő családja jó egészségi állapotban vannak.

Az észak-csehországi Liberec egyik kórházának szóvivője szombat este a CT közszolgálati televízióban szintén arról számolt be, hogy 90 százalékos valószínűséggel kimutatták egy minta genomszekvenálása során az omikron variánst. Mint mondta, a mintát véleményezésre a prágai országos laborba küldték.

Andrej Babis ügyvivő miniszterelnök szerint a fertőzött esetében egy olyan nőről van szó, aki nemrég tért vissza Namíbiából átszállással Dél-Afrikában és Dubajban. Az egyébként beoltott fertőzöttet elkülönítették és a betegség nála enyhe lefolyású.

Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Ausztriában a tiroli Schwaz városából jelentették: alapos a gyanúja annak, hogy egy dél-afrikai utazást tett, pozitívan tesztelt személy is az új variánst kapta el. Az érintett személy három napja tért vissza Ausztriába és saját közlése szerint azóta szinte csak otthon tartózkodott és eddig tünetmentes. Az osztrák hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy a fertőzött korábban megkapta a hírvivő RNS (mRNS) nevű technológiára épülő vakcinák egyik fajtájának mindkét adagját, de az utolsó dózis óta már eltelt kilenc hónap.

Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter közlése szerint alapos a gyanúja annak, hogy Dániában is kimutatták az omikron vírusvariánst két, Dél-Afrikából érkezett személy szervezetében. A megerősítésre azonban még néhány napot várni kell, amíg a genomszekvenálási ellenőrző vizsgálatokat elvégzik.

A nap folyamán egyébként Németországban is bejelentették, hogy München városában is felbukkant az omikron variáns egy olyan házaspárnál, amely szerdán érkezett haza Bajorország tartományba hosszabb dél-afrikai tartózkodás után.

Az Egészségügyi Világszervezet pénteken aggasztónak minősítette a nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánst. A WHO szerint az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.