Megszólalt a szakember az omikron-variánsról: a kínai vakcina hatékonyabb lesz ellene, mint a Pfizer?

Sinopharm Rusvai Miklós koronavírus Pfizer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rusvai Miklós virológus szerint elképzelhető, hogy a koronavírus omikron variánsa hozza majd el az ötödik hullámot Magyarországra. 

Boldogkői Zsolt molekuláris biológus szerint az omikron csökkentheti az mRNS-vakcinák hatékonyságát a tüskefehérje-mutációi miatt, azonban ez az elölt vírust alkalmazó vakcinákat kevésbé érinti – ide tartozik a kínai vakcina is.

"Hogyha egy olyan mutáció történik, ami elsősorban a tüskefehérjére korlátozódik, akkor ezeket az inkaktivált vakcinákat ez kevésbé érinti. Tehát valószínű, hogy a relatív hatásossága a Sinopharm-vakcinának jobb lesz, mint a Pfizeré"

- magyarázta, majd hozzátette, hogy a Szputnyik, Janssen és AstraZeneca vektorvakcináknál is új oltóanyag kifejlesztésére lehet szükség, ami két-három hónapba telne.

Rusvai Miklós virológus elmondta: elképzelhető, hogy az omikron mutáció hozza majd el hazánkba a koronavírus ötödik hullámát - írja a Bors.

Rusvai Miklós virológus szerint a koronavírus új mutánsa hozhatja magával az ötödik hullámot fotó: Talán Csaba

"Ha ez valóban terjedőképesebb, akkor valamikor jövő év elején indíthatja a fertőzési hullámot, tehát elképzelhető, hogy a légzőszervi betegségeknek ebben a szezonjában – amely szeptembertől április végégig tart – is két járványhullámmal kell majd számolnunk; ugyanúgy, mint az előzőben" – jelentette ki.

Ha a mutáns elkezd terjedni Európán belül, akkor a virológus szerint akár további szigorításokra, határzárra is szükség lehet.

Nagyon aggasztóak a hazai adatok: majdnem 500 ember halt meg koronavírusban

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.