Új koronavírus-elleni szabályozás lépett életbe mától: az új, omikron variáns terjedése miatt hozta ezt a döntést a kormány Angliában

Forrás: shutterstock -
Anglia omikron koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kedden életbe lépett új szabályozás alapján ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk. A brit kormány a koronavírus újonnan azonosított omikron változatának megjelenése miatt hozta meg ezt az elővigyázatossági döntést.

Az új szabályozás - amelyet Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentett be - kedden brit idő szerint hajnali 4 órakor, közép-európai idő szerint 5 órakor lépett életbe.

Johnson a módosítást bejelentő sajtótájékoztatóján nyomatékkal hangsúlyozta, hogy a kormány a korábbi szigorú zárlatok idején alkalmazott gyakorlattól eltérően nem fogja ismét leállítani a külföldi utazásokat, az intézkedés csak a külföldről érkezők tesztelési kötelezettségeit érinti.

A PCR-tesztet legkésőbb az angliai érkezés utáni második nap végéig kell elvégezniük a beutazóknak. Az érkezés napja a szabályozás értelmében a nulladik napnak számít. A PCR-tesztet azoknak az utasoknak is meg kell rendelniük és ki kell fizetniük, akik két napnál kevesebb időt töltenek Angliában. Ugyancsak keddtől a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben mindenkinek maszkot kell viselnie. A rendelkezés a vendéglátóhelyekre nem terjed ki.

Illusztráció. Forrás: shutterstock

A brit kormány kéri emellett, hogy azok is vonuljanak elkülönítésbe, akiknek közvetlen környezetében valakinél az omikron koronavírus-változat jelenlétét mutatják ki. Ez mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, hogy az érintettek hány dózist kaptak a koronavírus elleni oltásból.

Boris Johnson hangsúlyozta, hogy elővigyázatossági és átmeneti intézkedésekről van szó, amelyeket három hét múlva - amikor az új vírusváltozatról már sokkal többet lehet majd tudni - felülvizsgálnak.

A brit miniszterelnök hozzátette: teljesen biztos abban, hogy az idei karácsony sokkal jobb lesz, mint a tavalyi, amikor a nagy-britanniai oltási kampány még csak kezdeti szakaszában járt és szigorú korlátozások voltak érvényben.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető és hatáserősítő dózisát a 12 évnél idősebb brit lakosság csaknem 31 százalékának - több mint 17,9 millió embernek - már beadták.

Az első dózist 88,6 százalék, a másodikat 80,6 százalék kapta meg ebből a korosztályból.
A brit kormány oltásügyi vegyesbizottsága hétfő esti módosított ajánlásában azt kezdeményezte, hogy a második és a harmadik oltási dózis közötti időszakot a kormány a jelenleg előírt hat hónapról rövidítse három hónapra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.