Müller Cecília: Ez magyarázza a negyedik hullámban látható járványadatokat

Forrás: Teknős Miklós -
Mokka mutáns covid Müller Cecília koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Müller Cecília a TV2 Mokka című műsorában arról beszélt, hogy naivság lenne azt gondolni, hogy Magyarországon nem jelenik meg az omikron-variáns. 

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a mostani adatok alapján háromszoros-négyszeres valószínűséggel kerülnek kórházba az oltatlanok.

"Azt mondhatom, hogy az oltottak kórházba kerülésének az aránya lényegesen kisebb. Főként az intenzív osztályra kerülők állapotában lehet látni nagy különbséget a beoltottak és az oltatlanok közt" – jelentette ki a tisztifőorvos.

Müller Cecília azt is megjegyezte, hogy a betegségek szinte 100 százalékat a delta-variáns okozza Magyarországon, ez magyarázza a negyedik hullámban látható járványadatokat.

"Azért terjed ilyen nagyon nagy mértékben a delta, mert már a tünetek megjelenését megelőző két napban a tünetmentes személy is fertőz. Ráadásul nagyobb mértékben üríti a vírust a beteg személy."

Müller Cecília arra bíztat mindenkit, hogy vegye fel az oltást. Forrás: MTI/Vajda János

A karácsonyi ünnepekkel összefüggésben Müller Cecília azt mondta, hogy aki még nem vette fel az oltást, akkor az mielőbb tegye meg, hiszen a védettség kialakulásáig időre van szükség.

Müller Cecília végül az omikron-variánsról is kifejtette a véleményét. Úgy tartják, hogy a szupermutáns fertőzőképesebb lehet az előző változatoknál, de egyelőre nem állnak a rendelkezésünkre biztos adatok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban az omikron-variánst az aggodalomra okot adó vírusok közé sorolta.

"Nem biztos, hogy még fertőzőképesebb vagy még durvább lesz, mint a delta volt. Elképzelhető, hogy éppen az ellenkező irányba indul el most ez a vírus. Amiben alapvetően már régóta reménykedünk, hiszen az eleje óta abban bíztunk, hogy passzálódik és egyre gyengül."

Ez is érdekelhet: Nem csitul a járvány hazánkban: megint rengeteg új fertőzöttet találtak, sok az elhunyt is

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.