A Magyar Orvosi Kamara elárulta: ennyi az oltott beteg az intenzív osztályokon

oltatlanok oltottság intenzív osztály koronavírus-fertőzés Magyar Orvosi Kamara koronavírus beteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Magyar Orvosi Kamara Facebook-oldalán tette közzé, hogy a nem reprezentatív felmérés szerint hogyan oszlanak meg az intenzív osztályon az oltott és az oltatlan koronavírusos betegek.

Az oltások fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, ugyanis ez az egyetlen út a koronavírus-járvány következő hullámának a megfékezésére. A Magyar Orvosi Kamara közzétette az adatait arról, hogy az intenzív en ápolt betegek közül mennyien vannak oltottak, és mennyien oltatlanok. Kihangsúlyozták, hogy a vizsgált emberek száma több intenzív osztályon fekvő beteg együttes száma, egy adott napon. Az intenzív osztályok betegfelvételi módszere eltér, ezért a non-invazív módszerrel lélegeztetett betegek száma az itt jelöltnél magasabb lehet. Nem reprezentatív kutatás.

"Így oszlik meg 125, intenzív osztályon kezelt beteg az állapotuk szerint:

  • 70 fő intubálva, altatva lélegeztetőgépen van
  • 35 fő non-invazív lélegeztetésben részesül (NIV)
  • 20 fő maszkon keresztül kap oxigént,

A betegek közül az oltásokat tekintve:

  • 87 fő oltatlan
  • 31 fő négy hónapnál régebben oltott
  • 7 fő négy hónapon belül oltott
  • ezen belül 2 fő háromszor oltott

Fontos még megjegyezni, hogy az intenzív osztályokon fekvő betegek között jelentős eltérés volt az oltott/oltatlanok, illetve az intubált/nem intubált betegek számában.

Érdekesség, hogy az oltott páciensek jellemzően az 1930-50-es években születtek, míg az oltatlanok között a 90-es években születettek is vannak" - írták.

A Magyar Orvosi Kamara által közölt adatok Forrás: Magyar Orvosi Kamara

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.