Koronavírus - A szervátültetettek 95 százaléka felvette a második, 54 százaléka a harmadik oltást

Forrás: 123rf.com -
vakcina járvány oltás szervátültetés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Budapest, 2021. december 7., kedd (MTI) - A szervátültetettek 95 százaléka túl van a második Covid-oltáson, 54 százalékuk pedig november közepéig már a harmadikat is felvette - közölte a Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) kedden az MTI-vel.

A felmérés országos online kérdőívét november közepén csaknem hétszáz dializált, szervre váró és szervátültetett töltötte ki, vagyis a mintegy 5200 magyarországi érintett közül minden kilencedik.

A szövetsége közleményében kiemelte: 2021 januárjában a szervátültetettek 74, márciusában pedig már 94 százaléka regisztrált a koronavírus elleni védőoltásra, szemben az országos 18, illetve 33 százalékkal. November közepére 95 százalékuk a második, 54 százalékuk a harmadik oltást is felvette.

Hozzátették: a válaszadók 76 százalékánál a velük élő valamennyi 12 éven felüli családtag, míg további 19 százalékuknál majdnem minden családtag beoltatta magát. Ennek az úgynevezett fészekoltásnak esetükben a legyengített immunrendszer miatt különösen nagy jelentősége van - jegyezték meg.

A közleményben idézték Grózli Csabát, az MSZSZ stratégiai-, és orvosigazgatóját, aki szerint az átoltottsági eredmény mögött az a járvány kitörése óta tartó folyamatos tájékoztatás állhat, amelyet a szövetség a szakma útmutatásával és segítségével végez. Eddig 23, a laikusok számára is könnyen érthető videóanyag, két kerekasztal-beszélgetés és három szakmai összefoglaló előadás készült, amelyek mindig a járvány aktuális helyzetéhez és a betegek által felvetett kérdésekhez igazodva adtak tanácsot, magyarázták el a teendőket a szövetség közösségi oldalain.

Grózli Csaba szerint a betegszervezetek kulcsszerepet játszhatnak közösségük felvilágosításában és védelmében, és erre a döntéshozóknak is érdemes volna odafigyelni.

A felmérésből az is kiderült, hogy az oltottak 58 százaléka nem említett mellékhatást, a többieknél múló izomfájdalom, fáradtság, hőemelkedés vagy fejfájás volt a leggyakoribb oltási reakció.

Koronavírus illusztráció Forrás: 123rf.com

Tudatták azt is, hogy a megkérdezettek 21 százaléka már átesett a fertőzésen, kétharmaduk még az oltás előtt. A megfertőzöttek harmada szorult kórházi kezelésre, és ebben nincs benne az a száznál több beteg, aki a fertőzésben elhunyt. A legyengített immunrendszer következtében egyeseknél még a harmadik oltás után sem alakult ki elegendő ellenanyag, ezért nekik további oltás felvétele, illetve az országos átoltottság növelése jelenthet védelmet - írták.

Grózli Csaba szerint az adatokból világosan lászik, hogy a védőoltás a legtöbb esetben segít elkerülni még az immungyengített szervátültetettek esetében is a fertőzés súlyos, kórházi ápolást igénylő állapotát, zárt terekben történő maszkviseléssel kiegészítve. A válaszadók 91 százaléka egyébként zárt terekben maszkot visel, és 99 százaléka kézfertőtlenítőt is rendszeresen használ.

Megjöttek a hazai koronavírus-adatok: rengeteg fertőzött, sok halott

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.