Megállíthatatlanul terjed a koronavírus omikron variánsa

Forrás: Shutterstock -
omikron variáns omikron Nagy-Britannia koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy-Britanniában már a helyi közösségeken belül is terjed a koronavírus nemrégiben azonosított omikron variánsa, de nincs hír arról, hogy a fertőzöttek közül bárki is súlyosan megbetegedett volna - mondta hétfőn a brit egészségügyi miniszter.

Sajid Javid a londoni alsóház képviselőinek tartott hétfő esti tájékoztatóján elmondta: Nagy-Britanniában eddig 336 pozitív koronavírus-szűrési leletben mutatták ki az omikron változat jelenlétét. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt kilencvennel nőtt a szűréssel igazolt omikron-fertőzések száma az országban.

Angliában hétfő estig 261, Skóciában 71, Walesben négy esetben mutatták ki az omikron variánst; Észak-Írországból még nem érkezett jelentés az új koronavírus-változat jelenlétéről. Ezek a számok elenyésznek a teljes körű fertőződési adatokon belül.

Forrás: Shutterstock

A brit egészségügyi miniszter elmondta azt is, hogy az omikron variánst eddig 52 országban mutatták ki világszerte. Javid kijelentette: még nincs teljes kép arról, hogy az omikron milyen súlyosságú megbetegedéseket okozhat. Hangsúlyozta ugyanakkor: a minisztériumhoz nem érkezett jelentés arról, hogy az omikron vírusváltozattól Nagy-Britanniában megfertőződöttek közül bárkinél is kórházi kezelést igénylő súlyos betegség alakult volna ki.

A brit kormány azonban időt szeretne nyerni a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó variáns tanulmányozásához, és ennek jegyében rendelte el, hogy keddtől a külföldről Angliába utazóknak kivétel nélkül koronavírustesztet kell végeztetniük indulásuk előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.