Az áremelés ellenére is ez a legnépszerűbb fenyőfajta a vevők körében

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
karácsony ezüstfenyő áremelkedés nordmann fenyő fenyőfa lucfenyő áremelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fenyőfák árának idei ünnepre várt 10-20 százalékos emelése nem okoz érdemi változást a vásárlási szokásokban: a vevők 54 százaléka továbbra is a nordmann fenyő iránt érdeklődik - közölte az Agroinform.hu szerdán az MTI-vel, múlt heti felmérése alapján.

A legnépszerűbb fenyő típus a nordmann fenyő, a második helyen az ezüstfenyő áll 22, míg a harmadikon a lucfenyő 18 százalékkal.

További fajták iránt a vásárlók 6 százaléka érdeklődik. A fenyőfát vásárlók 46 százaléka másfél méter feletti fenyőt tervez venni. A válaszadók 26 százaléka 7-10 ezer, további 23 százaléka 10 ezer forintnál is magasabb összegből tervezi beszerezni a karácsonyfát, 51 százalék ennél kevesebbet költene.

A mezőgazdasági portál közleménye szerint 39 százalék jelezte azt, hogy évente egyszeri kiadásról lévén szó, így idén is a szokásos fajtájú és méretű fenyőt fogja megvenni, 31 százaléknyian esetleg a tervezett méretben lépnek vissza. Olcsóbb beszerzési hely keresésével vagy ügyesebb alkuval 17 százalék igyekszik majd kompenzálni az áremelkedést. Az olcsóbb fajtára váltást csak 10 százaléknyian vennék fontolóra, és mindössze 2-3 százaléknyian jelezték azt, hogy emiatt a műfenyő felé orientálódnának.

A vevők 54 százaléka továbbra is a nordmann fenyő iránt érdeklődik. Fotó: Csudai Sándor - Origo

A felmérés alapján jelenleg a lakosság körülbelül negyede díszít karácsonykor fenyő helyett műfenyőt.
Az az utolsó napokban fog kiderülni, hogy végül mennyi fenyőfa fogy el karácsony előtt, a vásárlók 40 százaléka ugyanis az utolsó héten szerzi be a karácsonyfát.

Az Agroinform.hu által megkeresett fenyőfatermesztők többsége számára az idei időjárás kifejezetten kedvezőtlen volt. A májusi fagyok miatt sok helyen előfordult, hogy a lefagyott friss hajtásokat le kellett vágni, az ilyen fa pedig abban az évben esztétikai szempontból eladhatatlanná válik. Emellett sok kárt okozott a rapszodikus csapadékhelyzet és a hőhullámok sorozata is, amelyek szintén károsították az ültetvényeket. A termelők szerint az áremelés elkerülhetetlen, a költségeket a munkabérek és a szállítási díjak növekedése mellett az is folyamatosan emeli, hogy a klímaváltozás miatt több a kártevő, így lényegesen intenzívebben kell a növényvédelemmel is foglalkozni. Az import fenyők sem kerülhetik el az áremelkedést, esetükben a romló forintárfolyam is árfelhajtó tényező.

Az Agroinform.hu közleményében jelezte: a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének előrejelzése alapján a fenyőfaárak a tavalyihoz képest idén decemberben 10-20 százalékkal emelkednek, a lucfenyőt 4-5 ezer forintért, az ezüstfenyőt 5-6 ezer forint között, míg a nordmann fenyőt 7 ezer forint körüli áron lehet majd megvásárolni méterenként.

Forrás: MTI

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.