A brit GlaxoSmithKline gyógyszergyártó kedden közölte, hogy a korai stádiumú vizsgálatok új adataira hivatkozva kijelentheti, hogy az amerikai partnerrel, a Vir Biotechnology-val végzett antitest-alapú COVID-19 terápia hatékony az új omikron koronavírus variáns összes mutációja ellen.

Egy lektorált orvosi folyóiratban még publikálásra váró adatok azt mutatják, hogy a cégek által alkalmazott szotrovimab nevű antitest-gyógyszer hatásos mind a 37 tüskeprotein eddig azonosított mutációja ellen – áll a GlaxoSmithKline közleményében.

Megtalálták a megfelelő gyógymódot az omikron variáns ellen.Forrás: 123rf.com

A múlt héten egy másik klinikai adat is azt mutatta, hogy a gyógyszer az omikron variáns kulcsfontosságú mutációi ellen is hat. A szotrovimabot ugyanis úgy tervezték, hogy rátapadjon a koronavírus felszínén lévő tüskefehérjére, de az omikronnál szokatlanul sok mutációt találtak ezen a fehérjén - írja a Reuters.

Ezek a preklinikai adatok azt mutatják, hogy monoklonális antitestünk hatékony lehet a legújabb variáns, az omikron, valamint a WHO által a mai napig aggodalomra okot adó összes többi változat ellen" - mondta Hal Barron, a GlaxoSmithKline tudományos igazgatója.

A gyógyszer alkalmazását a múlt héten engedélyezte a brit gyógyszerfelügyelet a covidos betegeknél.

 

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!
Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!