Kutatók elárulták, hogy mennyire hatásos a Pfizer-vakcina az omikron variáns ellen

Forrás: NurPhoto via AFP/Nikolas Kokovlis/NurPhoto/Nikolas Kokovlis -
omikron variáns kutatás koronavírus Pfizer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Biztató híreket közölt a dél-afrikai egészségügyi kutatási központ vezetője, Alex Sigal, aki szerint a Pfizer-vakcina képes lehet felvenni a harcot az omikron variánssal szemben. 

A dél-afrikai egészségügyi kutatási központban végzett vizsgálatok során több olyan ember vérét tanulmányozták az omikron variáns kapcsán, akik korábban már átestek a koronavírus-fertőzésen és két dózis Pfizer vakcinát is kaptak.

Azok között, akik korábban már átestek a koronavírus-fertőzésen és megkapták a két Pfizer-oltást is, a hat vizsgált vérmintából ötnél képes volt megvédeni a vakcina az omikron elleni fertőzéstől. Ez azt jelenti, hogy bár kis elemszámú vizsgálatról van szó, de valamennyire biztosan véd a két oltás az omikron ellen is, így egy harmadik, úgynevezett booster oltás tényleg segíthet nekik.

Alex Sigal professzor, a kutatás vezetője hozzátette, hogy minél magasabb az antitestek szintje, annál több az esély az omikron elleni védelemre - írja a Bors.

A jó hír mellett azonban arra is fény derült, hogy

az omikronnal szembeni védelem szintje nagymértékben, 41-szeresére csökkent a vírus korábbi törzseihez képest, tehát a fertőzésen már átesettek, és kétszer beoltottak védelmi szintje is sokkal gyengébb az omikron variánssal szemben.

A kutatásban összesen 12 embertől származtak a vérminták, és közöttük nem volt olyan, aki már átesett korábban a fertőzésen, de nem volt beoltva. Ebből kiindulva arra vonatkozóan nincsenek adatok, hogy mit művel a rendkívül fertőzőképesnek tűnő omikron variáns az oltatlanoknál és arról sem, hogy a kétszer már beoltottaknál milyen súlyosságú betegséget tud okozni, ha átüti a védelmi szintet és átütéses fertőzést vált ki.

A kutatás vezetője szerint a fenti hírek egyáltalán nem rosszak, mivel kiderült, hogy a Pfizer vakcinája képes felvenni a harcot az omikrons variánssal szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.