Újabb négy héttel meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt novemberben ismét elrendelt korlátozásokat Hollandiában - jelentette be a miniszterelnök kedd este.

Mark Rutte a döntést elengedhetetlennek nevezte, és a kórházakra nehezedő terhekkel és a vírus új, omikron nevű variánsával indokolta. Az így január 14-ig érvényben lévő korlátozások értelmében az éttermek, kulturális terek, sportlétesítmények és üzletek - az áruházak kivételével - csak délután ötig lehetnek nyitva, és egy héttel előrehozzák az általános iskolákban szokásos karácsonyi szünetet is.
 

Hollandiában előbb kezdődik idén a téli szünet - IllusztrációForrás: AFP/Damien Meyer

"Úgy tűnik, túl vagyunk a legújabb hullám csúcsán, de van okunk aggodalomra" - fogalmazott Rutte, rámutatva arra, hogy a regisztrált fertőzöttek száma továbbra is magas.

Az országban korábban több tüntetést tartottak a lezárások ellen, a megmozdulások néhány helyen erőszakba torkolltak. A korlátozásokat a kormány november közepén vezette be ismét, miután rekordszámú fertőzést igazoltak.

A baltimore-i Johns Hopkins kórház kedd reggeli adatai szerint a 17 milliós Hollandiában a járvány kezdete óta 2 948 969 fertőzöttet és 20 670 halálos áldozatot jegyeztek fel. Az elmúlt hét napban 100 ezer lakosra 655 igazolt fertőzött jutott.